image description

Σε θερινή αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Μαρτίου. Στις 03:00 όλοι πρέπει να γυρίσουμε ώστε να δείχνουν 04:00. Η καθιέρωση της θερινής ώρας αποφασίστηκε από τις χώρες της Ευρώπης το 1976, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.

Να σημειωθεί ότι ήδη η ΕΕ ετοιμάζει σχέδιο αναθεώρησης της σχετικής Οδηγίας, και ίσως φέτος να είναι η τελευταία χρονιά που θα αλλάξουμε την ώρα.

Το μέτρο από το 1976 προβλέπει ότι όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να αλλάζουν την ώρα σε θερινή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στις 01:00 ώρα Γκρίνουιτς (GMT) και σε χειμερινή την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου πάλι την ίδια ώρα. Ωστόσο, οι θετικές συνέπειες του μέτρου άρχισαν να αμφισβητούνται έντονα.

Τον Φεβρουάριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα υπέρ της διερεύνησης των συνεπειών της αλλαγής ώρας και ζήτησε από τον Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει σχέδιο αναθεώρησης της σχετικής Οδηγίας 84/2000. Υπέρ του ψηφίσματος είχαν ταχθεί 384 ευρωβουλευτές ενώ 153 το είχαν καταψηφίσει. Η Κομισιόν έχει πλέον τη δυνατότητα να αναθεωρήσει και να καταργήσει την σχετική Οδηγία.