BOOKSPOT

Του Γιάννη Γιαννάκη: Κοιτάμε μπροστά, παίρνοντας τα διδάγματα του παρελθόντος

0

Η απογοήτευση συνεχίζεται στον ΠΑΣ Γιάννινα. Η ομάδα δεν έδωσε τη χαρά , έστω μιας ανούσιας βαθμολογικά νίκης επί της ΑΕΛ και η παρουσία των φιλάθλων στο γήπεδο των «Ζωσιμάδων» φέτος συνοδεύτηκε κατά βάση από πίκρες. Απολογισμός, 3 νίκες, 9 ισοπαλίες και 2 ήττες, με την έδρα να γίνεται σουρωτήρι. Και συνολικός απολογισμός ως τώρα, 6 νίκες, 13 ισοπαλίες και 9 ήττες. Πάντως οι 13 ισοπαλίες δεν είναι ρεκόρ,  αφού τη σεζόν 2014-2015 η ομάδα έκανε 14, σε πρωτάθλημα, όμως, 18 ομάδων.

Όμως οι πολλοί αριθμοί είναι κουραστικοί και ανούσιοι. Σημασία έχει να αντιληφθούν στην ομάδα το πρόβλημα και να γίνουν οι κινήσεις που πρέπει στον σχεδιασμό της επόμενης σεζόν. Το συγκεκριμένο ρόστερ δεν έχει πλουραλισμό στο σκοράρισμα, δεν έχει φαντασία και ταχύτητα στα χαφ και πληρώνει εύκολα τα αμυντικά λάθη. Συμπέρασμα; Θα χρειαστούν τουλάχιστον 7-8 ενδεκαδάτοι παίκτες. Αν υποθέσουμε ότι ο Βελλίδης συνέρχεται και είναι βασικός και του χρόνου, ότι ο Μιχαήλ και ο Μπουκουβάλας ανανεώνουν, από εκεί και πέρα το ρόστερ θέλει ενίσχυση. Ένα ακόμα στόπερ κατά προτίμηση γρήγορο, ένα κανονικό αριστερό μπακ, με Τσικάρσκι ως δεύτερη λύση, 6άρι με δεύτερη λύση τον Λίλα, 8άρι για να μοιραστεί τον χρόνο με τον Γιάκο, 2 εξτρέμ γιατί ο Μανθάτης και ο Βιδάλ δεν βγάζουν μόνοι τους μια ολόκληρη χρονιά (με την προσδοκία ότι θα γίνουν καλύτεροι θα περάσει πολύς χρόνος), ενώ ο Νικολιάς βοηθάει όσο του το επιτρέπει η υγεία του. Και τέλος 2 επιθετικοί να μπορούν να συνυπάρχουν. Από εκεί και πέρα όσοι άλλοι μείνουν στο ρόστερ θα προσφέρουν δεύτερες λύσεις, αλλά πάντα πολύτιμες, γιατί καμία ομάδα δεν παίζει μια ολόκληρη χρονιά με 11 παίκτες.

Αν δεν ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις της ομάδας προς παίκτες και το αντίστροφο, δεν μπορούμε να πούμε από τώρα με σιγουριά ότι οι παραπάνω σκέψεις είναι απόλυτα σωστές. Αλλά οι πρώτες ενδείξεις για επικείμενες αποχωρήσεις υπάρχουν και «παίζει» σοβαρά το ενδεχόμενο να έχουμε και αποχωρήσεις κάποιων παικτών που έχουν συμβόλαια, αλλά δεν πρόσφεραν τα αναμενόμενα.

Όποια κι αν είναι η απογοήτευση, πάντως, για τα φετινά, η προσμονή για κάτι καλύτερο πρέπει να είναι πιο ισχυρή. Ό,τι έγινε, έγινε φέτος, δεν αλλάζει, πάμε μπροστά με αισιοδοξία, αξιοποιώντας τα διδάγματα δύο συνεχόμενων σεζόν που ο προγραμματισμός δεν «περπάτησε» όπως έπρεπε. Δόθηκε έμφαση στις πωλήσεις και όχι στις αντικαταστάσεις. Δεν μπορεί όλοι να έχουμε εντοπίσει τα προβλήματα και να μην τα βλέπουν πρόεδρος και προπονητής. Ανάλογα και με τις οικονομικές δυνατότητες θα πράξουν και οι προσδοκίες για κάτι καλό, υπάρχουν. Καλά χρήματα ήρθαν και θα έρθει και η δεύτερη δόση από τη μεταγραφή Μαυροπάνου, πολλές θέσεις αδειάζουν στο ρόστερ και αφήνουν ευχέρεια διαπραγμάτευσης να αντικατασταθούν, από τον Κόντε ενδεχομένως θα εισρεύσουν στα ταμεία κάποια ακόμα καλά χρήματα, τηλεοπτικό συμβόλαιο στα ίδια με τα περσινά επίπεδα υπάρχει και ο σχεδιασμός ξεκίνησε νωρίς φέτος. Επομένως οι βάσεις της αισιοδοξίας υπάρχουν. Ας μη μηρυκάζουμε τη μιζέρια για όσα δεν έγιναν φέτος. Πάντα τα καλύτερα είναι μπροστά.

Πάμε και στην κριτική των παικτών, με την υποσημείωση ότι η ΑΕΛ ήρθε με πολλές απουσίες, με κακή ψυχολογία από τον αποκλεισμό από την ΑΕΚ και «πεθαμένη» από την κούραση, οπότε η ισοπαλία δεν είναι επιτυχία. Απλώς δείχνει πόσο από κάτω την έχει πάρει την ομάδα η ψυχολογία. Κάνει ευκαιρίες, αλλά δεν σκοράρει με τίποτα, κάνει ένα σουτ απίθανο ο αντίπαλος και μπαίνει γκολ. Δεν θέλει και πολύ να απογοητευθούν και οι παίκτες με όσα έγιναν από την αρχή της σεζόν φέτος.

Μάρκος Βελλίδης: Ανύπαρκτη επιθετικά η ΑΕΛ, δεν ένιωσε τους επιθετικούς της. Θεατής του αγώνα στη μεγαλύτερη διάρκεια. Έκανε 2 λάθη, 2 αποκρούσεις, 8 κλεψίματα και 4 επεμβάσεις.

Ιγκόρ Βιδάλ: Επέστρεψε μετά από μεγάλη απουσία λόγω Πάσχα, τραυματισμού με τον Απόλλωνα και απουσίας με Ξάνθη λόγω τιμωρίας. Η έλλειψη ρυθμού ήταν εμφανής, δεν βοήθησε καθόλου. Είχε 2 τελικές προσπάθειες, 1/2 γεμίσματα, 5 πάσες, 4 λάθη και 2 κερδισμένα φάουλ.

Θέμης Τζημόπουλος: Μια πολύ καλή εμφάνιση από τα στόπερ του ΠΑΣ Γιάννινα που δεν δυσκολεύτηκαν να κερδίσουν όλες τις μονομαχίες όσον αφορά τα αμυντικά τους καθήκοντα. Ο Θέμης έδωσε 4 πάσες, έκανε 1 λάθος, 8 κλεψίματα και 1 επέμβαση.

Μίτε Τσικάρσκι: Πήρε δεύτερο συνεχόμενο 90λεπτο. Δεν δείχνει κάτι πολύ σούπερ, αλλά ενδεχομένως να είναι μια κάποια λύση για μπακ-απ της μεταγραφής που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε σ’ αυτήν τη θέση. Είχε 2 τελικές προσπάθειες, 0/5 γεμίσματα, 4 πάσες, 6 λάθη και 2 κλεψίματα.

Γιώργος Μανθάτης: Αν ο ΠΑΣ Γιάννινα μπορέσει να τον αποκτήσει με 100% δικαιώματα το καλοκαίρι από τον Ολυμπιακό, ας τον κρατήσει να τον δουλέψει και εν πάση περιπτώσει να ξέρει ότι δίνει χρόνο συμμετοχής σ’ έναν παίκτη που είναι δικός του και με τα παιχνίδια θα τον φέρει στο επίπεδο που θέλει. Αν δεν υπάρχει τέτοια διάθεση από τον Ολυμπιακό, ας τον επιστρέψει πίσω, γιατί κάνει μεγάλο κακό στο παιδί το να παίζει με το μυαλό ότι πρέπει να αποδείξει στον Ολυμπιακό, ότι αξίζει θέση στο ρόστερ του. Αυτή μια γενικότερη επισήμανση. Αγωνιστικά, δυστυχώς δεν πρόσφερε τίποτα σ’ ένα ακόμα παιχνίδι. Είχε 0/2 γεμίσματα, 6 λάθη και 2 κλεψίματα.

Απόστολος Σκόνδρας: Τρία στόπερ για κουρασμένους επιθετικούς και δίχως τον Ναζλίδη ήταν υπερβολή για τον ΠΑΣ, οπότε η τριάδα πίσω πέρασε χαλαρό απόγευμα, όσο έπαιζε σαν τριάδα, γιατί μετά την αλλαγή του Λίλα ανέβηκε αμυντικό χαφ ο Τζημόπουλος. Χωρίς προβλήματα, λοιπόν και ο Σκόνδρας. Έδωσε 2 πάσες, έκανε 1 λάθος και 1 κλέψιμο.

Άντι Λίλα: Έτρεξε, αλλά οι αντοχές του έχουν πέσει και ήταν λογικό να μη βγάλει με ένταση όλο το 90λεπτο, έτσι έγινε αλλαγή στο 70’. Είχε 1 τελική προσπάθεια, 6 πάσες, 3 λάθη, 1 κλέψιμο και έκανε 4 φάουλ.

Αλέξης Μιχαήλ: Πολύ καλή εμφάνιση, με γρήγορες επεμβάσεις όπου χρειαζόταν γύρω από την περιοχή, άφησε ελάχιστη δουλειά για τον Βελλίδη. Έδωσε 2 πάσες, έκανε 3 λάθη και 5 κλεψίματα.

Αλέξανδρος Νικολιάς: Ο MVP του ΠΑΣ Γιάννινα. Διάθεση, τρεξίματα, ήταν μέσα στις φάσεις και τα έδωσε όλα. Μόνο μπράβο σ’ αυτό το παιδί για το αστείρευτο κουράγιο του και την επιμονή του, παρά τις ατυχίες. Είχε 4 τελικές προσπάθειες, 2/5 γεμίσματα, 7 πάσες, 3 λάθη, 2 κλεψίματα και 2 κερδισμένα φάουλ.

Μιχάλης Μπουκουβάλας: Καλή εμφάνιση, χωρίς να πιάνει πολύ υψηλά επίπεδα απόδοσης όμως. Έκανε τα ανεβάσματά του, κράτησε όμως και τη θέση του αμυντικά. Είχε 1/4 γεμίσματα, 6 πάσες, 7 λάθη και 2 κλεψίματα.

Πέδρο Κόντε: Όταν αποφάσισε να φορτσάρει στα τελευταία 10 λεπτά, φάνηκε πόσο χαλαρός ήταν εδώ και 6 αγωνιστικές. Με το δοκάρι αναπτερώθηκε το ηθικό του και κόντεψε να καταπιεί τους αντίπαλους. Δυστυχώς αυτή τη διάθεση την είχε χάσει το τελευταίο διάστημα, όπου μάλλον έχει επικεντρωθεί στη μεταγραφή του. Δεν κατάφερε να γράψει ιστορία με τον ΠΑΣ, ξεπερνώντας τα 16 γκολ του Τσιριμώκου, ενώ έχασε την ευκαιρία να συνεχίσει την παράδοση με την ΑΕΛ, όπου στα 5 προηγούμενα επίσημα ματς είχε σκοράρει σε όλα. Είχε 3 τελικές προσπάθειες, 1 πάσα, 7 λάθη, 2 επεμβάσεις και παραχώρησε 4 φάουλ.

 

Αλλαγές

Μπρούνο Χαλκιαδάκης: Λίγα πράγματα, δεν κατάφερε να αλλάξει πολύ τη μεσοεπιθετική εικόνα του ΠΑΣ Γιάννινα. Είχε 1 άστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια, 3 πάσες, 2 λάθη, 1 κλέψιμο.

Ευριπίδης Γιάκος: Έστω και στα λίγα λεπτά που έπαιξε, ο ΠΑΣ κράτησε καλύτερα την μπάλα στο χώρο του κέντρου και έβγαλε επιθετικές προσπάθειες. Η στατιστική κατέγραψε 4 πάσες.

Φίλιπ Χέλκβιστ: Ένα κερδισμένο φάουλ, από το οποίο προήλθε το δοκάρι του Κόντε, ενώ στη φάση που ο Ισπανός σεντράρει στο πρώτο δοκάρι στο τέλος του ματς, δυστυχώς δεν προλαβαίνει ο Σουηδός να κάνει την προβολή και να χριστεί σκόρερ. Σε γενικές γραμμές, πάντως, με τόσες λίγες συμμετοχές και τόσο λίγο χρόνο που παίζει δεν μπορεί να κριθεί.

 

Προπονητής

Γιάννης Πετράκης: Με μια ομάδα κουρασμένη και χωρίς τον βασικό της επιθετικό, τον Ναζλίδη, χρειαστήκαμε 3 στόπερ για να νιώσουμε ασφάλεια. Αυτό λέει πολλά για την εμπιστοσύνη που νιώθει η ομάδα για τα μετόπισθεν. Ήταν «φάουλ» το γεγονός ότι δεν πήρε μαζί του κάποιους μικρούς να τους δώσει τη χαρά της συμμετοχής. Πόσο χειρότερα θα πήγαιναν από κάποιους άλλους που εδώ και καιρό δεν βλέπονται; Δυστυχώς έχει εγκλωβιστεί και ο κόουτς από το γεγονός ότι η ομάδα δεν νικάει και ψάχνει να σπάσει τη δυστοκία με τους λεγόμενους βασικούς, που όμως δεν τον δικαιώνουν.

Από εκεί και πέρα, κατέγραψε ένα μεγάλο ρεκόρ, που πιθανότατα δεν θα καταρριφθεί ποτέ ξανά από προπονητή του ΠΑΣ. 4,5 χρόνια στο τιμόνι της ομάδας, 133 παρουσίες στον πάγκο και έχει ακόμα ο Θεός. Με τα καλά του και τα κακά του παραμένει ο άνθρωπος που η ομάδα νιώθει ασφάλεια μαζί του, πόσο μάλλον αν την επόμενη σεζόν του δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία να στήσει μια ομάδα σε γερές βάσεις.

Του Γιάννη Γιαννάκη

Σχόλια

Comments are closed.