image description

Ο προπονητής της Εθνικής μας ομάδας μπάσκετ, Θανάσης Σκουρτόπουλος, μίλησε στον ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM 104,3 και τον Μιχάλη Μερτζιανίδη για το «χτίσιμο» της νέας Εθνικής ομάδας και την πρόκριση στα τελικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος, μετά και τη σημαντική νίκη επί της Γεωργίας.

Αναλυτικά όσα είπε στην εκπομπή «Στη Λακούβα»:

Για την ανάληψη της Εθνικής ομάδας ως πρώτος προπονητής της: «Ήταν δύσκολη δουλειά και δεν είχα και ανάλογη εμπειρία. Όταν τέθηκε το ζήτημα ήξερα ότι ήμασταν σε δύσκολη περίοδο και ότι η ομάδα έπρεπε να καταπολεμήσει την αμφιβολία του κόσμου και να δείξει την καλύτερη δυνατή εικόνα».

Για το ροτέισον 25 παικτών που αναγκάστηκε να κάνει: «Οφείλω να πω ότι αυτό είναι μεγαλύτερη επιτυχία και από τα αποτελέσματα που είχαμε. Αποδείξαμε ότι υπάρχει πολύ έμψυχο υλικό και μπορούν να βοηθήσουν όλοι την Εθνική. Αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα. Λειτούργησαν όλα τα παιδιά με σοβαρότητα».

Για το αν υπάρχει μυστικό: «Δεν θα το έλεγα μυστικό. Το σημαντικό είναι να έχουμε μια τίμια σχέση και να μην υποσχόμαστε πράγματα που δεν ισχύουν. Αυτό που λέω και στα παιδιά είναι ότι στη ζωή πρέπει να κάνεις 2 βήματα πίσω ή 2 βήματα μπροστά για να πετυχαίνεις πάντα την ισορροπία. Είναι όλα παιδιά με χαρακτήρα, αγαπάνε την Εθνική και όλα αυτά άρχισαν να λειτουργούν προς όφελος της ομάδας. Χτίσαμε μια δυνατή σχέση που μεταφράστηκε σε πολύ καλή συνεργασία μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Δεν σας κρύβω ότι η μεγαλύτερη χαρά μου ήταν ο τρόπος που πανηγύρισαν και αγκαλιάστηκαν μεταξύ τους στις επιτυχίες. Δεν κερδίσαμε κάποιο μετάλλιο, αλλά κερδίσαμε τον κόσμο».

Για την τελευταία φάση στο ματς με τη Γεωργία και το Buzzer beater του Παπανικολάου: «Περίμεναν όλοι ότι στην τελευταία φάση θα κάναμε φάουλ. Εμείς ζητήσαμε να μη γίνει φάουλ και ειδικά προς τον Θανάση Αντετοκούνμπο του φωνάζαμε να μην παρασυρθεί γιατί παίζει πάντα πολύ δυναμικά. Η μπάλα έμεινε στα χέρια των Γεωργιανών και έκαναν ένα σουτ απελπισίας. Από τη στιγμή που πήραμε το ριμπάουντ ήμουν σίγουρος ότι θα βάζαμε το καλάθι».

Για τα επόμενα βήματα της Εθνικής: «Έχουμε άλλες δύο φάσεις, στις οποίες θα χρησιμοποιήσουμε  τα παιδιά που είχαμε στην αρχή συν 2-3 ακόμα νέα παιδιά. Θέλουμε να έρθουν να δουν πως λειτουργούμε και να πάρουν μία πρώτη «γεύση». Στην πορεία θα έχουμε μία επαφή με τα παιδιά από το NBA. Θα έχουμε 4 παιδιά φέτος εκεί, τον Γιάννη και τον Κώστα Αντετοκούνμπο, τον Κουφό και τον Ντόρσει. Θα είμαστε σε επαφή με τα παιδιά. Σκεφτόμαστε να κάνουμε ένα πιο μεγάλο προπονητικό camp στη συνέχεια με 18-20 παιδιά αντί για 14 και θα καταλήξουμε στην καλύτερη 12άδα εκείνη την εποχή που θα γίνει το παγκόσμιο.

Με τα παιδιά της Ευρωλίγκας έχουμε επαφή όλη τη χρονιά. Τα 4 παιδιά στην Αμερική είναι πιο μακριά και θα δούμε τι θα γίνει. Μιλάμε για 1 χρόνο μετά, δεν μπορούμε από τώρα να πούμε κάτι για το αν θα έρθουν».

Για το αν έχουν διάθεση τα 4 παιδιά να πιέσουν τις ομάδες τους να παίξουν στην Εθνική: «Δεν θα χρειαστεί να πιέσουν για να έρθουν. Το παγκόσμιο είναι μια μεγάλη διοργάνωση. Στο παγκόσμιο και την Ολυμπιάδα δίνουν πάντα βαρύτητα οι Αμερικάνοι».

Για τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» που είχε στην αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του: «Στην αρχή ήταν πολλά τα ερωτηματικά και δεν ξέραμε πως θα πάει ο σχεδιασμός. Το άγχος μου ήταν μην αγχωθούν τα παιδιά, καθώς ήμασταν μια καινούργια ομάδα και δεν ξέραμε αν θα βγει η ‘χημεία’. Ευτυχώς δεν μας μπλόκαρε το άγχος και βοήθησαν και τα αποτελέσματα σ’ αυτό».

Για τη βοήθεια των «Πελαργών» στην εξέδρα: «Κι εγώ εξεπλάγην που είναι συνέχεια μαζί μας. Δεν είναι οι εποχές τέτοιες που να είναι εύκολο να βρίσκεσαι πάντα δίπλα στην ομάδα. Τους ευχαριστούμε πολύ».

Για το όνειρο που έχει για την Εθνική: «Δεν σκέφτομαι πολύ μακριά. Θέλουμε να πάμε καλά και στα επόμενα ματς και να προετοιμαστούμε μετά για το παγκόσμιο. Ελπίζω να μην έχουμε τραυματισμούς και μετά ας έχουμε εμείς το άγχος να επιλέξουμε τους καλύτερους από μια μεγάλη δεξαμενή παικτών».

Για το ελληνικό πρωτάθλημα: «Συνεχίζουμε να έχουμε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Ίσως πρέπει να δοθεί λίγος ακόμα χώρος σε νέα παιδιά και να τα προχωρήσουν οι ομάδες πιο γρήγορα. Δεν χρειάζεται να αναλώνονται σε παίκτες β’ διαλογής από το εξωτερικό, όταν έχουν δικά τους παιδιά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα στο μέλλον μια ισχυρή εθνική ομάδα.

Σε όλα τα τμήματα της Εθνικής έχουμε παίκτες με καλά χαρακτηριστικά. Στην κρίσιμη ηλικία 17-18 ετών τα παιδιά πρέπει να παίρνουν χρόνο συμμετοχής και όχι να μένουν σε απραξία 2-3 χρόνια. Η βελτίωση έρχεται με τα παιχνίδια. Έχουμε αξιόλογα παιδιά για πολλά ακόμα χρόνια».

Η συνέντευξη ξεκινάει στο 1:04′:34”