image description

Χωρίς ίχνος διάθεσης  χλευασμού αλλά με χιούμορ, ο Πέτρος Σιούλης, βαφτίζεται προπονητής και σας παρουσιάζει την καλύτερη ενδεκάδα με τα πιο παράξενα ελληνικά επίθετα, που έχουν περάσει από το εγχώριο πρωτάθλημα.

Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικά στοιχεία για τους βασικούς ποδοσφαιριστές που ίσως δεν γνωρίζετε, καθώς πολλοί από αυτούς αγωνίζοταν ακόμη και την περίοδο 1965-1966. Την αποστολή συμπληρώνουν ακόμη επτά ποδοσφαιριστές.

Best Last Name (Σάκης Κουβάς):Σκευοφύλαξ, Αρκούδας, Ντουνιάς, Λαγός, Ποδαράς, Κουρέας, Ψαράς, Φούντας, Στραβοπόδης, Τσιφούτης, Χαλιαμπάλιας.


Αναπληρωματικοί
:Κρύος , Τσιμπούκας , Φακής, Κολομπούρδας, Σιμιγδαλάς,  Βόμβας, Καραβίδας, Κολομπούρδας.


Στέλιος Σκευοφύλαξ

Ο Σκευοφύλαξ έπαιζε στη θέση του μέσου στην ΑΕΚ από την περίοδο 1961-62 μέχρι το 1972-73 ενώ υπήρξε 11 φορές διεθνής με την Εθνική Ομάδα Ανδρών. Τα οκτώ τελευταία χρόνια, ήταν πρόεδρος στον Σύνδεσμο Βετεράνων ποδοσφαιριστών της “κιτρινόμαυρης” ομάδας.

Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του, έγινε στην κοπή πίτας των βετεράνων της ΑΕΚ στις 21 Ιανουαρίου 2009, όταν η ξαφνική προσέλευσή του, προκάλεσε ρίγη συγκινήσεως στους παρευρισκόμενους. Ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της ΑΕΚ ο Στέλιος Σκευοφύλαξ, έχασε την μάχη, χτυπημένος από την επάρατη νόσο, σε ηλικία 70 ετών στη μία τα ξημερώματα.

Δημήτρης Ντουνιάς

Γεννήθηκε το 1944. Ως ποδοσφαιριστής αγωνιζόταν στην άμυνα. Έπαιξε στην α΄ ομάδα του Πανιώνιου τη δεκαετία του ’60 από το 1963 ως το 1971. Διακρινόταν για τα αποτελεσματικά μαρκαρίσματα.Το 1963 υπήρξε αγωνίστηκε στην Εθνική Νέων στο πρώτο προκριματικό ματς για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την Τουρκία (σκορ 2-1), στο οποίο αποβλήθηκε.Ο Δημήτρης Ντουνιάς αγωνίστηκε μια φορά με την εθνική ομάδα. Ήταν στις 21/11/1968 στον εντός έδρας φιλικό αγώνα με την Αίγυπτο, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, στον οποίο η Ελλάδα νίκησε με 4-1.

Τάσος Λαγός

Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από την ερασιτεχνική ομάδα του Παναθηναϊκού. Το 2011 εντάχθηκε στην πρώτη ομάδα του συλλόγου όπου και παραμένει έως σήμερα.Η πρώτη του εμφάνιση με την ανδρική ομάδα του Παναθηναϊκού πραγματοποιήθηκε σε αγώνα κυπέλλου με αντίπαλο τον Αγροτικό Αστέρα στις 27 Νοεμβρίου 2011.Στις 10 Φεβρουαρίου 2014 ανακοινώθηκε η συμφωνία για επέκταση του συμβολαίου του μέχρι τον Ιούνιο του 2017.Υπήρξε βασικό στέλεχος των εθνικών ομάδων Παίδων (Κ-17), Νέων (Κ-19) και Ελπίδων (Κ-21), ενώ τον Μάρτιο του 2015 κλήθηκε από τον Σέρχιο Μαρκαριάν στην Ανδρών.

Γιάννης Ψαράς

Ο παλαίμαχος άσσος του ΠΑΟΚ αγωνίστηκε από το 1981 έως το 1987, μετρώντας 149 συμμετοχές και 9 τέρματα με την ασπρόμαυρη φανέλα.Ήταν μέλος της ιστορικής ομάδας του «Δικεφάλου»  τη δεκαετία του 80′ ενώ το 1985 έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Κυριάκος Κουρέας

Ο Κυριάκος Κουρέας ξεκίνησε την καριέρα του από την αναπληρωματική ομάδα της Νέας Σαλαμίνας σε ηλικία 16 ετών. Στα 17 του χρόνια εντάχθηκε στην πρώτη ομάδα, όπου και καθιερώθηκε. Στη Νέα Σαλαμίνα Αμμόχωστου παρέμεινε για έξι ποδοσφαιρικές περιόδους. Ήταν μέλος της ιστορικής ομάδας που διεκδίκησε το νταμπλ την περίοδο 1965-1966.

Στο τέλος του Φεβρουαρίου 1970 εντάχθηκε για λίγους μήνες στον Ελληνο-Αμερικανικός Άτλας Νέας Υόρκης (κάποιες πηγές αναφέρουν τον Παγκύπριο-Ελευθέρια Νέας Υόρκης), ο οποίος αποτέλεσε τον ενδιάμεσο σταθμό για την είσοδο του στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους εντάσσεται στον Ολυμπιακού Πειραιώς, αν και προοριζόταν για την ΑΕΚ Αθηνών. Παραμένει στον Ολυμπιακό για 4 περιόδους κατακτώντας 2 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα.

Στο τέλος της περιόδου 1970-1971 ο Ολυμπιακός Πειραιώς αντιμετωπίζει για το ελληνικό πρωτάθλημα την Ε.Π.Α. Λάρνακας (συμμετείχε στο ελληνικό πρωτάθλημα ως πρωταθλήτρια Κύπρου της προηγούμενης περιόδου). Μετά τον αγώνα, ο Ολυμπιακός θα έδινε ένα φιλικό με τον ΑΠΟΕΛ στη Λευκωσία. Ο Κουρέας δεν ακολούθησε την αποστολή για να μεταβεί την επομένη, αφού ήθελε πρώτα να επισκεφτεί την οικογένειά του στην Αμμόχωστο. Στον δρόμο εμπλέκεται σε σοβαρό αυτοκινητικό δυστύχημα, το οποίο τον άφησε για ένα διάστημα στο νοσοκομείο Αμμοχώστου και συνέχεια στην Αθήνα. Αν και το δυστύχημα ήταν σοβαρό, ο ποδοσφαιριστής επέζησε, κατάφερε να περπατήσει και να συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο. Μετά την αποθεραπεία του συνέχισε στον Ολυμπιακό και παρά τις δελεαστικές προτάσεις που είχε από την ΑΕΚ που επανήλθε για να τον εντάξει στη δύναμή της, προτιμά να συνεχίσει στον Εθνικό Πειραιώς.

Στον Εθνικό Πειραιώς ήταν ένας ιδιαιτέρως αγαπητός ποδοσφαιριστής και η απόκτηση του (μαζί με 2 άλλων Κύπριων ποδοσφαιριστών, Ανδρέα Κωνσταντίνου και Σταύρου Παπαδόπουλου) προκάλεσε ρεκόρ εισπράξεων για την ομάδα. Αγαπητός όμως, παρέμεινε και για τους οπαδούς του Ολυμπιακού και στα μεταξύ των δύο ομάδων παιχνίδι, οι οπαδοί του Ολυμπιακού χειροκροτούσαν σε κάθε φάση τον αντίπαλο πλέον Κουρέα.Μετά τον Εθνικό Πειραιώς αγωνίστηκε στη Νέα Σαλαμίνα Λονδίνου με την οποία κέρδισε δύο πρωταθλήματα. Στη συνέχεια ανέλαβε ως προπονητής της Μικτής Παροικιακής Λονδίνου, με την οποία κέρδισε άλλα δύο πρωταθλήματα.Ο ποδοσφαιριστής σε όλη την παρουσία του στο Κυπριακό πρωτάθλημα δεν δέχτηκε ποτέ κίτρινη ή κόκκινη κάρτα, παρατήρηση από διαιτητή.Είναι μέλος του συνδέσμου Συνδέσμου Παλαιμάχων της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου.

Ταξιάρχης Φούντας

Ο Ταξιάρχης Φούντας είναι Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής γεννημένος στο Μεσολόγγι στις 4 Σεπτεμβρίου 1995, ο οποίος ανήκει στην αυστριακή Σάλτσμπουργκ, αλλά από την 1η Ιουλίου 2015 αγωνίζεται ως δανεικός στον Αστέρα Τρίπολης. Αγωνίζεται ως ακραίος επιθετικός και σπανιότερα ως μέσος.

Στις 17 Μαρτίου 2012, ο Φούντας πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την ομάδα ανδρών της ΑΕΚ ενάντια στον Αστέρα Τρίπολης και έγινε ο νεότερος παίκτης που έχει ποτέ αγωνιστεί με την ΑΕΚ στη Σούπερ Λίγκα σε ηλικία 16 ετών 6 μηνών και 13 ημερών αγωνιζόμενος για 31 λεπτά. Στις 22 Απριλίου του ίδιου έτους ο Ταξιάρχης Φούντας αγωνίστηκε για πρώτη φορά ως βασικός απέναντι στη Δόξα Δράμας.

Στις 28 Οκτωβρίου 2012 έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της ΑΕΚ καθώς όταν άνοιξε το σκορ κόντρα στον Πλατανιά ήταν μόλις 17 ετών και 54 ημερών. Πέτυχε ακόμη ένα γκολ ενάντια στη Βέροια στις 18 Οκτωβρίου 2012 όπως και στην ισοπαλία της ΑΕΚ με τον ΠΑΣ Γιάννινα, στις 3 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, σε έναν αγώνα που ο νεαρός μέσος είχε κερδίσει το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη.

Στο τέλος της περιόδου 2012-13, με τον υποβιβασμό της η ΑΕΚ προχώρησε σε χρεωκοπία με αποτέλεσμα να μείνει ελεύθερος. Στη συνέχεια συμφώνησε με την αυστριακή Σάλτσμπουργκ, με την οποία έκανε το ντεμπούτο του σε αγώνα Κυπέλλου εναντίον της Λάνκοβιτζ, στις 25 Σεπτεμβρίου 2013. Για να αποκτήσει εμπειρία και να πάρει συμμετοχές, δόθηκε στη θυγατρική της Σάλτσμπουργκ, τη Λίφερινγκ, της 2ης κατηγορίας Αυστρίας, για την περίοδο 2013-14, όμως τον Ιανουάριο του 2014 παραχωρήθηκε εκ νέου ως δανεικός στην Γκρέντιγκ.Το καλοκαίρι του 2014 ανακοινώθηκε η παραχώρησή του (και πάλι με τη μορφή δανεισμού) για έναν χρόνο στον Πανιώνιο. Την επόμενη χρονιά παραχωρήθηκε εκ νέου ως δανεικός, αυτήν τη φορά για λογαριασμό του Αστέρα Τρίπολης.

Βασίλης Στραβοπόδης

O Στραβοπόδης γεννήθηκε στην Πάτρα στις 6 Σεπτεμβρίου 1948. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο τo 1965 από τον Ολυμπιακό Πατρών στη Β΄ Εθνική και το 1968 πήγε στην Παναχαϊκή όπου έμεινε μέχρι το 1979. Με την Παναχαϊκή ξεκίνησε από την Β΄ Εθνική και έπαιξε μαζί της στην Ευρώπη και στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ήταν βασικό στέλεχος της μεγάλης ομάδας της Παναχαΐκής. Φόρεσε 2 φορές την φανέλα της Εθνικής Ελλάδας το 1974, ενώ έχει πολλές συμμετοχές στις εθνική Ελπίδων, 9 με την εθνική Νέων, και 9 με την εθνική Ενόπλων.

Ζαχαρίας Χαλιαμπάλιας και υπόθεση «λουλουδιών».

Γεννήθηκε το 1946 και αγωνίζονταν ως κεντρικός αμυντικός στον Ηρακλή.Ήταν μέλος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Το 1975 ο μονός ημιτελικός Κυπέλλου Ελλάδας στην Τούμπα ανάμεσα σε Ηρακλή και Παναθηναϊκό στις 28/5/1975 λήγει με νικητή τους πράσινους (2-1). Ωστόσο το ματς θα μείνει στην ιστορία καθώς οι παίκτες του “γηραιού” Ζαχαρίας Χαλιαμπάλιας και Τάκης Νικολούδης ομολογούν ότι ο παράγοντας του τριφυλλιού Αντώνης Μαντζαβελάκης τους ζήτησε, μέσω του συμπαίκτης τους Γιώργο Ροκίδη, να έχουν μειωμένη απόδοση στον αγώνα.

Ο Παναθηναϊκός θα κριθεί ένοχος στα ποινικά δικαστήρια, ωστόσο στις 12/12/1975 θα αθωωθεί από την τριμελής επιτροπή της ΕΠΟ χάρη στην ψήφο του τότε πρόεδρου του… Ολυμπιακού. Γιώργου Ανδριανόπουλου, γλιτώνοντας τον υποβιβασμό στην Β’ Εθνική. «Δεν επείσθην περί της ενοχής του σωματείου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανδριανόπουλος.

Να σημειωθεί ότι αυτή η υπόθεση ονομάστηκε έτσι για την ανθοδέσμη με τα λουλούδια την οποία αν αποδέχονταν στη σέντρα του γηπέδου θα σήμαινε αυτομάτως πως οι τρεις προαναφερθέντες παίκτες συμμετέχουν στη συναλλαγή.

 

Γιώργος Τσιφούτης

Ο Γιώργος Τσιφούτης είναι Έλληνας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που αγωνιζόταν στο χώρο της μεσαίας γραμμής.Έχει επίσης διατελέσει διεθνής με την Εθνική Ελλάδος. Ο Τσιφούτης γεννήθηκε στις 14 Οκτωβρίου του 1968 και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από την Α.Ε. Νιγρίτα.Το καλοκαίρι του 1986 παίρνει μεταγραφή για τον Πανσερραϊκό.Οι εμφανίσεις του στην ομάδα των Σερρών θα έχουν ως αποτέλεσμα την κλήση του στην Εθνική Ελλάδος και στην συνέχεια την μεταγραφή του στον ΠΑΟ κατά την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο του 1990. Στον ΠΑΟ θα παραμείνει για δύο χρόνια και θα πανηγυρίσει την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος,χωρίς όμως να καταφέρει να καθιερωθεί στην ομάδα καθώς δεν πήρε ευκαιρίες από τον τότε προπονητή του Βασίλη Δανιήλ.Έπειτα αγωνίστηκε σε διάφορες ομάδες της Α’ Εθνικής με ικανοποιητικό χρόνο συμμετοχής.Αρχικά παραχωρήθηκε στον ΟΦΗ (1992-94) και στην συνέχεια αγωνίστηκε στον Εθνικό (1994-95),ενώ το 1995/96 πέρασε και από την Α.Ο. Ξάνθη. Μετά την αποδέσμευσή του από την Ξάνθη,ο Τσιφούτης αγωνίστηκε αρχικά επί μια διετία στον Παναιτωλικό,ο οποίος τότε είχε αρκετές φιλοδοξίες για άνοδο στην Α’ Εθνική χωρίς τελικά να επιτευχθεί ο στόχος. Τη σεζόν 1998/99 έπαιξε στον Ιάλυσο και το καλοκαίρι του 1999 επέστρεψε στον Πανσερραϊκό μετά από 9 χρόνια.Κατά τη δεύτερη θητεία του στην ομάδα των Σερρών ήταν από τα βασικά στελέχη της ομάδας στην προσπάθεια του συλλόγου για άνοδο στην Α’ Εθνική. Μετά το τέλος της σεζόν 2001/02 αποδεσμεύτηκε από την ομάδα και συνέχισε την καριέρα του αρχικά στον Λεβαδειακό και μετά στην Α.Ο. Καβάλα όπου και έκλεισε την καριέρα του το 2004. Ο Τσιφούτης αγωνίστηκε 2 φορές με το εθνόσημο στο στήθος την περίοδο 1989/90.


Υ. Γ.
Οι θέσεις που επιλέχθηκαν να αγωνιστούν είναι πλασματικές και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και τις θέσεις που αγωνίστηκαν, απλώς έπρεπε να φορέσουν φανέλα βασικού όλα τα «βαριά» ονόματα που είχα στη διάθεσή μου.

Του Πέτρου Σιούλη (από την ενότητα του site Αρθογραφίες)