image description

Για αναδιάρθρωση μιλάμε συνέχεια τους τελευταίους μήνες, για αντιδράσεις ή για ανθρώπους που υπερθεματίζουν γι’ αυτήν, αλλά την ουσία του θέματος δεν την έχουμε αγγίξει ιδιαίτερα, με συνέπεια οι περισσότεροι να θεωρούν ότι κατά της αναδιάρθρωσης είναι όποιος πέφτει. Μπορεί να είναι κι έτσι, αλλά το ζήτημα έχει και προεκτάσεις.

Καταρχάς να θυμίσουμε ότι πέρυσι που έσπασε η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών, οι ομάδες αναγκάστηκαν να διαπραγματευθούν η κάθε μία μόνη της την παραχώρηση των τηλεοπτικών της δικαιωμάτων. Και κάπου εδώ το ένα πρόβλημα φέρνει το άλλο. Οι εμπορικές ομάδες κατάφεραν και βρήκαν αμέσως «τηλεοπτική στέγη», ενώ ο Παναθηναϊκός και ο Άρης, που αξίωναν πολύ περισσότερα χρήματα από τη NOVA, καθυστέρησαν να πουν το «ναι» και τελικά έκαναν συμμαχία με τις μη εμπορικές ΠΑΕ για να πάνε όλες μαζί στο ίδιο κανάλι.

Κάπου εδώ μπαίνει στην ποδοσφαιρική μας… ζωή με επεμβατικό ρόλο ο Γιώργος Βασιλειάδης και γίνεται ο «σωτήρας» που μοιράζει κρατικό χρήμα μέσω ΕΡΤ στους τηλεοπτικά «άστεγους» για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, βάζοντας όμως και την προϋπόθεση που είναι το σημερινό «αγκάθι». Θέτει ως προαπαιτούμενο να μειωθεί ο αριθμός των ομάδων στη μεγάλη κατηγορία από 16 σε 14 και να υπάρξει αναδιάρθρωση των κατηγοριών, με παχυλά συμβόλαια και στη Super League 2, αλλά και στη νέα Football League (Γ’ κατηγορία).

Εδώ όμως υπήρξαν κι άλλες υποσχέσεις, όπως για VAR από τον β’ γύρο του πρωταθλήματος, υπόσχεση που δεν τηρήθηκε.

Οι ημερομηνίες πίεζαν να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, οι προκηρύξεις Super League και Football League συγκρούονταν ως προς το πόσοι θα πέσουν και τη λύση έδωσε η ΕΠΟ, κάνοντας το γνωστό πλέον 3 απευθείας και 1 με μπαράζ και την επόμενη ακριβώς μέρα ξεκίνησε το πρωτάθλημα.

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, πέρυσι από το καλοκαίρι υπήρχε συνεχώς ένα κλίμα πρόωρων εκλογών, οπότε κανείς δεν πίστευε ότι οι συμφωνίες θα ισχύσουν για τη νέα σεζόν, ενώ και από πλευράς ΕΠΟ και Βασιλειάδη δεν κινήθηκε όλη τη χρονιά το θέμα της νομοθέτησης της επιπλέον κατηγορίας, κάτι που γίνεται τώρα που υπάρχει η εικόνα για το αν οι ομάδες που πέφτουν είναι αυτές που… «αντέχει» πολιτικά το σύστημα.

Αυτά ως ιστορική αναδρομή, για να πάμε και στην ουσία.

-Η αναδιάρθρωση δεν γίνεται ποτέ στο ξεκίνημα ενός πρωταθλήματος, αλλά θα πρέπει οι ομάδες να είναι προετοιμασμένες 2 χρόνια πριν. Αυτό προβλέπει ο ΚΑΠ, αλλά λόγω των συνθηκών η ΕΠΟ είναι διατεθειμένη να το προσπεράσει το θέμα αυτό.

-Ορισμένες ομάδες που δεν έβρισκαν τηλεοπτική στέγη στην ελεύθερη αγορά, ξαφνικά βρέθηκαν να παίρνουν περισσότερα χρήματα από την ΕΡΤ και αλλοιώθηκε ο ανταγωνισμός. Και τώρα δεν προσφέρουν αλληλεγγύη, αλλά απλώς νίπτουν τας χείρας των, λέγοντας «τα λεφτά μας μη χάσουμε και κάντε ό,τι θέλετε». Γιατί άραγε; Μήπως γιατί αυτά τα λεφτά είναι πρόκληση;

-Το VAR δεν λειτούργησε, με συνέπεια να αλλοιωθούν διαιτητικά πολλά αποτελέσματα και να την «πληρώσουν» οι πιο αδύναμοι του παρασκηνίου. Η συμφωνία αθετήθηκε.

-Αντικρουόμενες αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης, όπως στο θέμα του αγώνα ΟΦΗ-Αιγινιακός, δημιουργούν ατμόσφαιρα έλλειψης αξιοπιστίας.  Η «εξυγίανση» που ευαγγελίζονταν κάποιοι, απέτυχε παταγωδώς και τελικά θα παρασημοφορηθούν κιόλας για άριστη ελληνική φιλοξενία οι φίλοι μας οι Κρητικοί.

-Ελέχθη ότι η αναδιάρθρωση επιβαλλόταν και λόγω του ότι η αγορά δεν άντεχε 16 επαγγελματικές ομάδες. Ωστόσο με τη χρηματοδότηση που θα δώσει η ΕΡΤ την επόμενη χρονιά, θα παίρνουν 800.000 ευρώ οι ομάδες που θα παίζουν στη Super League 2 (έπαιρναν γύρω στα 100 χιλ. ευρώ), θα διατηρήσουν τα συμβόλαιά τους όσες πέσουν από τη Super League (ο ΠΑΣ θα πάρει και του χρόνου περίπου 1,5 εκ. σε όποια κατηγορία κι αν παίζει), ενώ περίπου από 150.000 θα πάρουν οι ομάδες της νέας Football League, παλιάς Γ’ Εθνικής, που δεν έπαιρναν τίποτα εκτός από… ηθική ικανοποίηση. Και έχουμε και τις φήμες να λένε ότι η ΕΡΤ θα δώσει 8 εκ. για να πάρει τον ΠΑΟΚ, λες και κάποιος άλλος δίνει 7,5 και πρέπει η ΕΡΤ να πλειοδοτήσει. Θα έχουμε δηλαδή περισσότερες υγιείς οικονομικά ομάδες, αλλά με χρήμα της ΕΡΤ, δηλαδή του Έλληνα φορολογούμενου. Και δεν παύει να είναι ένα τηλεοπτικό προϊόν που κατά παραδοχή και του ίδιου του Βασιλειάδη, δεν θα φέρει αυτά τα λεφτά πίσω. Είναι απλά μια «κοινωνική προσφορά» σε κάθε ελληνικό σπίτι! Το αν θα γίνουν άλλες περικοπές στην ΕΡΤ για να περισσέψουν για το ποδόσφαιρο, θα το δούμε.

-Το πιο μεγάλο τίμημα της αναδιάρθρωσης πληρώνουν οι 4 τελευταίες ομάδες της νυν Football League που θα πέσουν δύο κατηγορίες αντί μίας και αυτές της Γ’ Εθνικής που θα ανέβουν, αφού τελικά θα παραμείνουν στην ίδια κατηγορία με άλλο όνομα!

-Το θέμα της νομοθέτησης μίας νέας κατηγορίας, της Super League 2 φέρνει κι άλλα ζητήματα, όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Χριστοβασίλης. Πόσο καιρό χρειάζεται να αποκτήσει νομική υπόσταση η Λίγκα, πού θα έχει έδρα, ποιοι θα την οργανώσουν, πότε θα βγει πρόγραμμα και πότε η προκήρυξη και θα προσθέταμε και πότε θα συμφωνήσουν όλοι τη μορφή του πρωταθλήματος. Θα υπάρξει ένα οργανωτικό χάος, που δεν αποκλείεται να φέρει πρωτάθλημα τον Οκτώβριο.

-Και βέβαια θα αποτελέσει κι ένα πλήγμα για τις ομάδες υποδομών, αφού νεαροί ταλαντούχοι αθλητές θα αναγκαστούν είτε να αποχωρήσουν είτε να παίζουν σε τοπικά και μη ανταγωνιστικά πρωταθλήματα. Αυτό το τελευταίο έχει γίνει μία πρόταση από τον κ. Χριστοβασίλη να ξεπεραστεί με δικαίωμα συμμετοχής των Κ17 και Κ15 στα πρωταθλήματα της Super League που λόγω ομίλων, είναι μικρά πρωταθλήματα και θα μικρύνουν περισσότερο.

Ο αντίλογος σ’ αυτά είναι ότι θα έχουμε πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, δεν θα υπάρχουν αδιάφοροι κτλ. Σύμφωνοι. Άμα αυτό γίνει από το 2020-2021 αντί για το 2019-2020, για να προλάβει να μεσολαβήσει μια μεταβατική περίοδος που θα μπει VAR, θα υπάρχουν γνωστοί όροι για όλους εξ’ αρχής και όχι στο παρά ένα, θα χαθεί κάτι;

Του Γιάννη Γιαννάκη