Όσοι έχουν ακούσει για το θέμα της αναδιάρθρωσης, χωρίς να «εντρυφήσουν» και ιδιαίτερα στο τι αλλάζει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, νομίζουν ότι ο κ. Βασιλειάδης απλώς μειώνει τις ομάδες στη Super League, δίνει και ένα ποσό για τα «πρώτα τους έξοδα» μέσω ΕΡΤ σε όσους δεν έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο και δημιουργεί έτσι ένα καθαρό ποδόσφαιρο χωρίς ομάδες που θα φυτοζωούν. Οι φωνές του ΠΑΣ και των ομάδων της Γ’ Εθνικής είναι το δήθεν τίμημα που θα πληρώσουν κάποιοι για να ξεκινήσει η νέα εποχή.

Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι δίνονται ποσά πρόκληση μέσω ενός κρατικού φορέα για ομάδες που στην ελεύθερη αγορά είχαν αποτιμηθεί πολύ λιγότερο. Επιπροσθέτως, δεν έχει διασαφηνιστεί πως θα επενδυθούν αυτά τα ποσά από τις ομάδες, αν δηλαδή θα πάνε για μείωση χρεών, αξιοποίηση ομάδων υποδομών, διοργάνωση και στη Super League 2 πρωταθλημάτων Κ17 και Κ15, βελτίωση γηπέδων ή μπορεί απλώς να πάνε στην τσέπη προέδρων.

Κι εκεί που η αναδιάρθρωση «επιβαλλόταν» επειδή η αγορά δεν άντεχε να συντηρεί 16 ομάδες και έπρεπε να μειωθούν σε 14 για να είναι πιο ανταγωνιστικό και «καθαρό» από ύποπτα ματς το πρωτάθλημα, τα ποσά που δίνει η ΕΡΤ δείχνουν ότι όχι απλά 16, αλλά και 20 θα άντεχε. Όταν για παράδειγμα ο ΠΑΟΚ συζητάει να πάρει 25 εκατομμύρια για 3 χρόνια, τη στιγμή που στη NOVA έπαιρνε 4 εκ. ετησίως, αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι… λεφτά υπάρχουν, άρα άλλος είναι τελικά ο στόχος της περιβόητης αναδιάρθρωσης.

Πληροφοριακά, ο  Ολυμπιακός από τη NOVA λαμβάνει περίπου 5,5 εκατομμύρια ετησίως, η ΑΕΚ 5 και ο ΠΑΟΚ πήρε φέτος 4 εκατομμύρια. Δεν θα είναι όμως η πρώτη φορά που η ΕΡΤ θα δώσει ποσά πρόκληση, αφού και το 2009 είχε δώσει 8 εκ. στον Ολυμπιακό.

Υ.Γ.: Για όποιον πιστεύει ότι τα λεφτά που θα δώσει η ΕΡΤ στις ομάδες θα καλυφθούν πλήρως από χορηγίες και διαφημίσεις πλανάται πλάνην οικτράν. Απλώς το κέρδος θα είναι ότι το ελληνικό πρωτάθλημα θα φτάνει και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, υπό τύπον κοινωνικής παροχής. Άλλωστε αυτό το παραδέχτηκε και ο κ. Βασιλειάδης.

Του Γιάννη Γιαννάκη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ