image description

Ο χάρτης της Super League 2 ολοκληρώθηκε μετά το μπαράζ του ΟΦΗ με τον Πλατανιά και οι 12 ομάδες που θα ριχτούν στη μάχη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, αρχίζουν δειλά-δειλά να οργανώνονται για την πρόκληση της νέας κατηγορίας. Ένα τελείως διαφορετικό και απρόβλεπτο τοπίο μας περιμένει από εδώ και στο εξής, αφού τα τηλεοπτικά δικαιώματα από την κεντρική διαχείριση της ΕΡΤ θα φέρει πολλά έσοδα στις ομάδες που φυτοζωούσαν.

Το super-fm.gr και ο Γιάννης Γιαννάκης επιχειρούν μια πρώτη γνωριμία με τις ομάδες της νέας κατηγορίες, τους προέδρους, τους προπονητές και τους στόχους που φαίνεται ότι θα τεθούν με τα ως τώρα δεδομένα.

Όπως θα διαπιστώσετε, πολλές ομάδες είναι σε διαδικασία να βρουν επενδυτές να τις “τρέξουν”, πολλά ξένα επενδυτικά σχήματα ή απλά “ήρωες” που άντεξαν στην κρίση. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν τον τίτλο του φαβορί για την άνοδο, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι για 2 ομάδες και απευθείας, χωρίς κάποιο μπαράζ δηλαδή.

Όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος, μόνο 2 γύροι δεν είναι αρκετοί για να θεωρηθεί πρωτάθλημα και όχι τουρνουά. Άρα, λοιπόν, αναμένεται με ενδιαφέρον αν το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με play-offs και play-outs ή με τρίτο γύρο ή ενδιάμεσο γύρο στα πρότυπα της πρότασης Λυσσάνδρου για τη Super League 1.

Πάμε, όμως, να δούμε που βρίσκονται οι 12 ομάδες στην αφετηρία της σεζόν 2019-2020.

ΠΑΣ Γιάννινα
Σε αναζήτηση προπονητή βρίσκονται οι Ηπειρώτες και όταν αυτός βρεθεί, τότε θα τρέξουν και όλα τα υπόλοιπα θέματα αποδεσμεύσεων και μεταγραφών. Ο Μιχάλης Γρηγορίου είναι το φαβορί και ίσως και ο Γιάννης Τάτσης, αν αποχωρήσει από τον Πλατανιά. Διαφορετικά η ομάδα θα πάει σε λύση ξένου. Υπάρχει μια βάση παικτών Super League, αλλά υπάρχουν και δύο παίκτες που θα έκαναν ακόμα μεγάλη διαφορά αν έμεναν στη Β’ κατηγορία, όπως οι Κάργας και Ν. Μιχαήλ. Είναι όμως πάρα πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Έτσι ο κ. Χριστοβασίλης θα πρέπει να εστιάσει στο υπόλοιπο ρόστερ, όπου όλοι έχουν συμβόλαια. Επίσης υπάρχουν και παίκτες νεαροί με τεράστιο ταλέντο που πρέπει να αξιοποιηθούν.

Πέραν του προπονητή και του ρόστερ, πάντως, η ομάδα χρειάζεται στελέχωση παντού για να αλλάξει επίπεδο και να φυσήξει αέρας ανανέωσης. Ο ΠΑΣ έχει μία και μοναδική ευκαιρία να επιστρέψει στη Super League χωρίς να ματώσει οικονομικά ο πρόεδρος, αφού ξεκινάει με μεγαλύτερο τηλεοπτικό συμβόλαιο από τις άλλες ομάδες της πρώην Football League, έχει έμψυχο δυναμικό και αύρα Super League και θα φανεί σε όλους ως μια μικρή παρένθεση η χρονιά. Αν χαθεί η ευκαιρία, τότε ο πρωταθλητισμός στο μέλλον θα απαιτεί τεράστιες «θυσίες», σαν αυτές που στο παρελθόν διόγκωσαν τα χρέη.

ΑΟΧ Κισσαμικός

ΑΟΧ Κισσαμικό τον ξέραμε, αλλά σκέτο Χανιά θα τον βρούμε στη Super League 2, αφού προχωράει σε αλλαγή ονομασίας η ομάδα. Πρόεδρος είναι ο Αντώνης Ροκάκης και προπονητής θα συνεχίσει ο Αλέκος Βοσνιάδης. Άλλωστε οι δύο άνδρες ξεκίνησαν ήδη να «τρέχουν» τον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς και ο κ. Βοσνιάδης έκανε ταξίδια στην Ισπανία και τη Βουλγαρία για να δει παίκτες. Ο πρώτος στόχος για τα Χανιά θα είναι η παραμονή.

Απόλλων Λάρισας

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις παραμονής του «δικού» μας, Αριάν Μπελά, στον πάγκο της ομάδας που στερήθηκε φέτος τα μπαράζ ανόδου από λάθη της διοίκησης Μαντζανά στην αδειοδότηση. Ομάδα που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη Football League, αλλά και διάφορες «σκιές» με ύποπτα παιχνίδια. Δύσκολα μπορεί να βρεθεί πάλι τόσο ψηλά, αλλά θα είναι από τα «σκληρά καρύδια» της κατηγορίας.

Απόλλων Πόντου

Πρόεδρος της ομάδας είναι η Κατερίνα Καλαϊτζίδου, κόρη του προπονητή της ομάδας Δημήτρη Καλαϊτζίδη. Υπήρχαν και υπάρχουν κάποιες προτάσεις να αλλάξει διοικητικά χέρια η ομάδα, αλλά τώρα με τα νέα τηλεοπτικά δικαιώματα η κατάσταση θα είναι σαφώς καλύτερη για να αντέξει η οικογένεια Καλαϊτζίδη.

Θυμίζουμε ότι στις καταγγελίες Καλαϊτζίδη βασίστηκαν αρκετές υποθέσεις στημένων αγώνων στην Ελλάδα, αλλά καμία δεν επέφερε ποινές, όπως για παράδειγμα τα ΟΦΗ-Αιγινιακός, Βέροια-Άρης, Ολυμπιακός-Βέροια.  Η παραμονή θα είναι στόχος της ομάδας και τίποτα παραπάνω.

Απόλλων Σμύρνης

Ο Μονεμβασιώτης ξεκίνησε με επιθετική πολιτική. «Άρπαξε» τον προπονητή από τον ΠΑΣ Γιάννινα, θέλει να αρπάξει τον Μπουκουβάλα και γενικώς έχει τη φήμη του προέδρου που μπορεί ανά πάσα στιγμή να πληρώσει όσα χρειάζονται για να αποκτήσει αυτό που θέλει. Όμως το χρήμα δεν φέρνει πάντοτε την ευτυχία. Μπορεί να έταξε πλουσιοπάροχο συμβόλαιο 2 ετών στον Ν. Παπαδόπουλο, αλλά να δούμε αν θα βγάλει… δίμηνο, όπως και το ρόστερ να δούμε πόσες φορές θα αλλάξει. Το καλό για τον Απόλλωνα είναι ότι με πρόεδρο τον δημοσιογράφο Γιώργο Γεωργίου και τεχνικό διευθυντή τον Αντώνη Μανίκα, όλο και κάποιος θα προσπαθεί να βάζει «φρένο» στις εν θερμώ αποφάσεις του Μονεμβασιώτη. Θα είναι η ομάδα με το μεγαλύτερο μπάτζετ στην κατηγορία και αν αυτό αποτυπωθεί και αγωνιστικά, τότε θα είναι και το πρώτο φαβορί ανόδου.

Δόξα Δράμας
Ιδιοκτήτης της ομάδας είναι ο Γιάννης Μπύρος και αναμένονται εξελίξεις στο θέμα της παραμονής του Δημήτρη Σπανού στον πάγκο των «Μαυραετών».

Το πιο σοβαρό θέμα που απασχολεί την ομάδα αυτή τη στιγμή είναι το αν θα μεταβιβαστεί σε Ισπανούς που ενδιαφέρονται να την αγοράσουν, καθώς ο κ. Μπύρος θέλει να αποχωρήσει από τα διοικητικά και διατυμπανίζει ότι, αν η ομάδα δεν περάσει σε άλλα χέρια, τότε θα δώσει τις μετοχές του στον ερασιτέχνη και θα φύγει.

Ήδη ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Νίκος Ιωσηφίδης, ενημέρωσε τους παίκτες ότι είναι όλοι ελεύθεροι να αποχωρήσουν, καθώς τίποτα δεν είναι σίγουρο για το μέλλον.

Εργοτέλης

Η ομάδα ανήκει σε Αιγύπτιο επιχειρηματία, τον Μάγκετ Σάμι και τα θέματα εν Ελλάδι τα λύνει ο Γενικός Διευθυντής Γιώργος Τουτζάρης που συχνά μεταβαίνει στο Κάιρο για… οδηγίες. Προπονητής θα παραμείνει ο Νίκκι Παπαβασιλείου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

Καραϊσκάκης Άρτας

Ο Απόστολος Χαραλαμπίδης δεν συνεχίζει στον πάγκο της ομάδας της Άρτας και οι πρώτες σκέψεις του προέδρου, Οδυσσέα Δράκου, είναι ο Γιώργος Πετράκης, γιος του πρώην «δικού μας» Γιάννη.  Η αναδιάρθρωση ήρθε την κατάλληλη στιγμή για τους Αρτινούς, καθώς από πέρυσι ο κ. Δράκος ήταν έτοιμος να αποχωρήσει από το ποδόσφαιρο. Από τις ομάδες που θα κάνουν μια λογική διαχείριση των εσόδων των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για να μείνει κατηγορία.

Κασσιόπη

Αναζητείται επενδυτής και εδώ! Ένας από τους υποψήφιους αγοραστές, ο επιχειρηματίας Αργύρης Γιώτας, αποσύρθηκε, ενώ στο προσκήνιο έχει βρεθεί το όνομα του εφοπλιστή, Βίκτωρα Ρέστη! Κι εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στα διοικητικά για να ειπωθεί κάτι για τους στόχους της ομάδας.

Λεβαδειακός
Περιμένοντας να ανοίξει τα χαρτιά του ο Κομπότης, ο οποίος μπορεί να το κάνει και… 15 Αύγουστο και ένα μήνα μετά να έχει έτοιμη ομάδα να πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα. Το έχει κάνει ουκ ολίγες φορές. Εκεί που οι άλλοι έχουν έτοιμα ρόστερ και δοκιμάζουν σχήματα, αυτός ξεκινάει να παίρνει παίκτες. Οπότε το ερωτηματικό για το πόσο ψηλά θα βάλει τον πήχη ακόμα δεν το ξέρει κανείς. Προς το παρόν δεν έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης του Νίκου Καραγεωργίου στον πάγκο.

Παναχαϊκή 

Η ομάδα περνάει αυτό το διάστημα στα χέρια Σουηδών επιχειρηματιών υπό τον Ελληνοσουηδό Σάκη Καλογερόπουλο, ο οποίος θα έχει «συμπαίκτη» έναν Σουηδό επιχειρηματία μιας ανερχόμενης κατασκευαστικής εταιρίας της Σουηδίας, που ασχολείται με φοιτητικές κατοικίες.

Προπονητή δεν έχει αποκτήσει ακόμα η ομάδα, με τις φήμες να αναφέρουν ότι θέλει τον Παύλο Μυροφορίδη που ήταν στον Ηρακλή. Γενικώς όλα τα θέματα στους Πατρινούς είναι στον «αέρα» μέχρι να τελεσφορήσει η μεταβίβαση της ομάδας.

Πλατανιάς 

Η ομάδα ξεκίνησε την προηγούμενη σεζόν με την απογοήτευση του υποβιβασμού από τη Super League, όμως ο Γιάννης Τάτσης με τη δουλειά του έφερε την ομάδα στα μπαράζ και παραλίγο να γίνει και το μεγάλο «μπαμ» κόντρα στον ΟΦΗ. Σε λίγες μέρες θα ξεκαθαρίσει το αν ο Τάτσης θα συνεχίσει στον πάγκο της ομάδας των Χανίων και θα δούμε αν υπάρχουν ακόμα οι οικονομικές δυνατότητες να κάνει αυτή η ομάδα πρωταθλητισμό, όταν απέναντί της θα έχει ΠΑΣ Γιάννινα, Απόλλωνα Σμύρνης και Λεβαδειακό με διπλάσια έσοδα από τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα.

Του Γιάννη Γιαννάκη