image description

Εφόσον οι σκέψεις μετουσιωθούν σε πράξεις και η τελική απόφαση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων της Super League 2 σε  «ψαλίδι» 60% σε σχέση με τις υποσχέσεις που είχαν δώσει οι προηγούμενοι, τότε θα μιλάμε για το πιο χοντρό «δούλεμα» που έφαγαν ποτέ επαγγελματικές ομάδες.  Και το «δούλεμα» δεν έχει να κάνει με τους νυν, αλλά με τους πρώην κυβερνώντες, που μέχρι την παραμονή των εκλογών είχαν ξεπεράσει σε τάξιμο και το περιβόητο «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα», έστω κι αν ελέχθη ότι η φράση αυτή του Ανδρέα Παπανδρέου δεν ειπώθηκε με σκοπό το μοίρασμα κρατικού χρήματος.

Είχαμε από πέρυσι τέτοιον καιρό τον κ. Βασιλειάδη να διατυμπανίζει την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος και να ρίχνει και το «τυράκι» του πακτωλού χρημάτων για κάθε ομάδα. Άπαντες είδαν το χρήμα και μάλιστα ορισμένοι παρακαλούσαν τον τότε υφυπουργό αθλητισμού να μη κάνει βήμα πίσω. Τη φάκα των εκλογών δεν την έβλεπαν, βέβαια. Να που οι εκλογές έγιναν νωρίτερα τελικά και καλείται μία άλλη κυβέρνηση να διαχειριστεί κάτι που εξ’ αρχής ήταν παρανοϊκό. Από πού και ως που ομάδες-χωριά θα έπρεπε να πάρουν 800 χιλιάρικα; Και από πού και ως που δόθηκαν πέρυσι τόσο υπερβολικά ποσά σε Λαμία, Παναιτωλικό, Απόλλωνα και Ξάνθη, που τους διατήρησαν ως ανταγωνιστές του ΠΑΣ Γιάννινα;

Τα ποσά της ΕΡΤ ήταν αδιαμφισβήτητα εκτός κάθε λογικής. Μ’ αυτά αλλοιώθηκε πέρυσι ο ανταγωνισμός, γι’ αυτά προχώρησε μία αναδιάρθρωση έτσι όπως προχώρησε, σχεδόν εκβιαστικά, αλλά τώρα η τυχόν υπαναχώρηση της νέας κυβέρνησης θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στα τετελεσμένα που δημιούργησαν οι προηγούμενες αποφάσεις. Δυστυχώς η αναδιάρθρωση δεν μπορεί να ματαιωθεί και οι πλέον αδικημένοι θα είναι ΠΑΣ Γιάννινα και Πλατανιάς. Ακόμα μεγαλύτερο θύμα δε, θα είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα, που είναι ο μοναδικός που έπεσε λόγω αναδιάρθρωσης, είχε δηλαδή και έχασε, ενώ οι υπόλοιποι τι είχαν, τι έχασαν.

Το πρόβλημα για τον ΠΑΣ Γιάννινα, αν δεν τηρηθούν από τους νυν οι υποσχέσεις των προηγούμενων, θα είναι αρκετά σοβαρό. Αν το τηλεοπτικό του συμβόλαιο «ψαλιδιστεί» στα 600-700 χιλιάρικα, το ποσό αυτό δεν θα αρκεί καί για πρωταθλητισμό καί για τα υπέρογκα έξοδα για τις δόσεις στην εφορία. Ο κ. Χριστοβασίλης,  βέβαια, γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους τι δυνατότητες έχει να βγει η χρονιά, αλλά το δήλωσε κάποια στιγμή και στην παρουσίαση του κ. Γιαννίκη ότι δεν θα άντεχε μείωση ούτε 10%.

Για κάποιους μία τέτοια εξέλιξη αντιμετωπίζεται ως «καλά να πάθει ο Χριστοβασίλης», όμως αν κοιτάξουμε μακροπρόθεσμα, οι συνέπειες θα αγγίξουν και την ομάδα. Αν ο πρόεδρος φτάσει στο σημείο να μην πληρώνει τις δόσεις στην εφορία, θα χάσει τη ρύθμιση και θα επιστρέψουμε σε εποχές μη αδειοδοτήσεων κτλ. Αν δεν πληρώσει τους ποδοσφαιριστές, θα αρχίσουν οι προσφυγές και θα γυρίσουμε σε εποχές που δεν ήξερε η ομάδα σε ποιον χρωστούσε και πόσα. Φανταζόμαστε ότι κανείς δεν θέλει να τα ξαναζήσει ή να μάθει πως είναι να έχεις ομάδα που θα στηρίζεται μόνο στο φιλότιμο των παικτών.

Εν κατακλείδι, ο Βασιλειάδης κατάφερε να δημιουργήσει ένα τεράστιο μπλέξιμο, χωρίς στο τέλος να πάρει και την ευθύνη να ξεμπλέξει τα πράγματα και να τα βάλει σε ροή. Έδωσε στους επόμενους την καυτή πατάτα και οι επόμενοι ετοιμάζονται να την περάσουν σε όλες σχεδόν τις ομάδες, αφού ακόμα και στις ομάδες της Super League 1 θα προταθεί «ψαλίδι».

Μόνο «όπλο» των ομάδων είναι να μην ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα. Εκεί θα επικεντρώσουν κι εκεί θα επιμείνουν, έστω κι αν λύσουν το πρόβλημα για μία μόνο χρονιά, αφού είναι προφανές ότι αυτά που θα πάρουν φέτος δεν πρόκειται να τα ξαναπάρουν ποτέ στο μέλλον.