Το δρόμο προς την κορυφή του γαστρονομικού κόσμου βρήκε η Γιαννιώτισσα εκκολαπτόμενη σεφ στις 3 Μαϊου, Καρολίνα Πλιάτσικα, η οποία κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον 11ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Sandwich Délifrance, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Sandwich & Snack Show στο Παρίσι.

Η Καρολίνα μίλησε στον Πέτρο Σιούλη και το super-fm.gr, για τη «γεύση» που της αφήνει η δεύτερη θέση,  για το σχόλιο του βραβευμένου με 3 αστέρια Michelin, Arnaud Donckele, που ήταν ανάμεσα στα μέλη της κριτικής επιτροπής,  αλλά και την έμπνευσή της να δημιουργήσει μία «αποδομημένη φασολάδα» .

Αναλυτικά τα όσα είπε στον Πέτρο Σιούλη και το super-fm.gr

Για τη «γεύση» που της αφήνει η κατάκτηση της δεύτερης θέσης:

«Αισθάνομαι πολύ χαρούμενη που φτάσαμε να πάρουμε τη δεύτερη θέση σ’ έναν παγκόσμιο διαγωνισμό, γιατί δουλέψαμε πολύ σκληρά  με τον σεφ μου και καθηγητή μου Κίμωνα Λίγδα. Βίωσα μια τεράστια εμπειρία, γνώρισα πολλά παιδιά από διάφορες χώρες και σημαντικούς ανθρώπους πάνω στο κομμάτι της γαστρονομίας».

Για το πως της ήρθε η έμπνευση να δημιουργήσει μία «αποδομημένη» φασολάδα:

«Η έμπνευση, η επεξεργασία και η εξέλιξη αυτού του σάντουιτς ήταν από κοινού με τον σεφ μου Κίμωνα Λίγδα, όπου το όλο σκεπτικό ήταν να δημιουργήσουμε ένα σάντουιτς στο οποίο θα ήταν αποτυπωμένο ένα ελληνικό παραδοσιακό πιάτο. Σκεφτήκαμε την φασολάδα γιατί την τρώμε με ψωμί και προσθέσαμε πάνω σε αυτό ό,τι έχει μέσα η φασολάδα και ό,τι τρώμε μαζί με αυτήν στο τραπέζι μας».

Τo αποτέλεσμα κρίθηκε από την γαστρονομία, την ταχύτητα προετοιμασίας, τη διατροφική αξία αλλά και το κόστος του σάντουιτς. Για το αν  θεωρεί ότι υστέρησε κάπου και χάθηκε η πρωτιά:

«Η πρωτιά μπορεί να χάθηκε για διάφορους λόγους, δύο που σκέφτηκα είναι ότι το σάντουιτς ήταν ανοιχτό (open face) δηλαδή δεν είχε το πάνω μέρος του ψωμιού και δεύτερον επειδή είχαμε στοιχεία από μοριακή κουζίνα ( σφαιροποιημένο κουλί πιπεριάς)».

Ο βραβευμένος με τρία αστέρια σεφ, Michelin Arnaud Donckele, χαρακτήρισε «ωδή στην ελληνική γαστρονομία» το δημιούργημά της, ενώ τόνισε πως θα ήθελε να υπάρχει και στο εστιατόριό του. Για τα κίνητρα που της δίνει όσον αφορά την εξέλιξη της καριέρας της:

«Σίγουρα όταν άκουσα αυτά τα σχόλιά από έναν τόσο σημαντικό άνθρωπο πάνω στο αντικείμενο της γαστρονομίας χάρηκα πολύ. Η ουσία που κράτησα είναι ότι όταν προσπαθείς για κάτι και δουλεύεις πολύ γι’ αυτό πετυχαίνεις πολλά».

Για το που αφιερώνει το σπουδαίο κατόρθωμα που σημείωσε:

«Θέλω να αφιερώσω το βραβείο μου στον σεφ μου που δούλεψε πολύ γι’ αυτό και χωρίς εκείνον δεν θα φτάναμε στην κορυφή, στον φίλο μου-μάγειρα Πέτρο Πραμαντιώτη που ήταν εκεί στην όλη προετοιμασία και προσπαθούσε για την τελειότητα, αλλά και στην οικογένεια μου που παράλληλα με το αγόρι μου και τους φίλους μου, με στήριζαν και στηρίζουν συνεχώς».

Για τα μηνύματα που θέλει να στείλει στους συναδέλφους της, εκκολαπτόμενους σεφ και το τι θα πρέπει να προσέξουν, ώστε να κατακτήσουν την γαστρονομική κορυφή του κόσμου:

«Θέλω να πω ότι επειδή ακόμα είμαι εκκολαπτόμενη στον τομέα της γαστρονομίας, για να ακολουθήσεις αυτό το επάγγελμα, θα πρέπει να το αγαπάς πολύ και να δουλέψεις πολύ σκληρά για να καταξιωθείς».