Το πρωτόκολλο συνεργασίας για την ίδρυση της “Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων” υπέγραψε ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, κατά την διάρκεια της συνάντησης που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Την ίδρυση της Αμφικτυονίας έχουν υπογράψει μέχρι περισσότεροι από εκατό δήμαρχοι ολόκληρης της χώρας.

Η πρωτοβουλία για την ίδρυση της Αμφικτυονίας ξεκίνησε από τον Δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψηνάκη και είχε προηγηθεί ανάλογη συνάντηση προ διμήνου για τους Δήμους της Νοτίου Ελλάδας.

Στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης απηύθυναν χαιρετισμούς ο αντιπρόσωπος του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Philippe Leclerc, ο Πρέσβης της Κίνας στη χώρα μας Xiaoli Zou, ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Βασική επιδίωξη της Αμφικτυονίας είναι η προώθηση και βέλτιστη οργάνωση του ελληνικού πολιτισμού σε τοπικό επίπεδο και η σωστή διαχείριση των θεμάτων του, όπως η προστασία, η διεκδίκηση και η διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

“Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μία φιλόδοξη πρωτοβουλία, από την οποία δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο Δήμος Δωδώνης. Μέσα από την κίνηση αυτή, θεωρούμε ότι μας δίνεται η δυνατότητα μεγαλύτερης προβολής ενός οικουμενικού μνημείου. H συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων σε ένα τέτοιο δίκτυο, εκτιμούμε ότι θα βοηθήσει το μεγάλο εγχείρημα για την ένταξη της αρχαίας Δωδώνης στον κατάλογο μνημείων της Unesco”, ανέφερε ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης.

Όπως αναφέρεται στη διακήρυξη που υπέγραψαν οι δήμαρχοι, με την Ίδρυση της Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων:

  • Θα ανταλλάσσεται Τεχνογνωσία.
  • Θα προωθείται η συνεργασία στους Τομείς των Διεθνών Συνεργασιών – επισκέψεων, η καθιέρωση προτύπων, η υλοποίηση εκδηλώσεων, συνεδρίων, επισκέψεων, συνεργασιών με Διεθνείς Οργανισμούς.
  • Θα διευκολύνεται και θα προάγεται η διασυνοριακή, διακρατική ή/και διαπεριφερειακή συνεργασία.
  • Θα υλοποιούνται δράσεις εδαφικής συνεργασίας μεταξύ των μελών της με ή και χωρίς την οικονομική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Θα υπάρχει συνεργασία με Διεθνείς Αυτοδιοικητικούς και Μη Οργανισμούς και ειδικά με την UNESCO, με επιστημονικούς φορείς, ιδρύματα και με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Θα ανταλλάσσονται πληροφορίες και εμπειρίες σε θέματα πολιτισμού.
  • Θα προβάλλεται και θα αξιοποιείται η Αρχαία Πολιτισμική Φιλοσοφία και Παράδοση.
  • Θα διασφαλίζεται μέσα από δράσεις της ο διαπολιτισμικός διάλογος και η ανάπτυξη δεσμών φιλίας, συνεργασίας και σεβασμού.
  • Θα ενισχύεται η συμμετοχή του Πολίτη και των φορέων των Τοπικών Κοινωνιών των μελών της.

ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΟ ΠΡΕΣΒΗ

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για την ίδρυση της Αμφικτυονίας, ο Δήμαρχος Δωδώνης είχε την δυνατότητα να συναντηθεί με τον Πρέσβη της Κίνας στη χώρα μας.

Ο κ. Ντακαλέτσης έδωσε στον ξένο διπλωμάτη ενημερωτικό υλικό του Δήμου και του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης και τον κάλεσε να επισκεφθεί την περιοχή.

Ο κ.Xiaoli Zou αποδέχθηκε την πρόσκληση και ζήτησε από τον Δήμαρχο αντιπροσωπευτικό φωτογραφικό υλικό της περιοχής και το προφίλ του Δήμου, προκειμένου να αναρτηθεί άμεσα στην ιστοσελίδα της Πρεσβείας.

Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Κινέζος διπλωμάτης, το ενδιαφέρον των συμπατριωτών του για τον ελληνικό πολιτισμό και τα μνημεία της χώρας είναι τεράστιο και υπογράμμισε πως αποτελεί προσωπική του δέσμευση ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια Κινέζοι τουρίστες θα επισκέπτονται όλους τους αρχαιολογικούς χώρους που μετέχουν στο δίκτυο της “Αμφικτυονίας”.

 

[Πηγή: neoiagones.gr]