image description

Ο JESSED HERNANDEZ ένας διεθνής αστέρας του ορεινού τρεξίματος με πολλές διακρίσεις σε μερικούς από τους  μεγαλύτερους αγώνες  του κόσμου, όπως  οι αγώνες  Zegama-Aizkorri, Transvulkania,  Ultra Trail De Barcelona αλλά και διακρίσεις σε μερικούς από τους σημαντικότερους Ελληνικούς αγώνες όπως ο Olympus Marathon αλλά και ο δικός μας Ursa Trail, παραχώρησε ραδιοφωνική συνέντευξη στον ΔΩΔΩΝΗ SUPER FM και στο συνεργάτη μας Δημήτρη Καννή απαντώντας, μεταξύ άλλων, σε ερωτήσεις για την προπόνηση και την τακτική στη διάρκεια των αγώνων

Όταν ήσουν μικρός , η Ελλάδα σήμαινε παραλίες, νησιά …

Εγώ αυτό που ξέρω για την Ελλάδα, είναι ότι όλος ο κόσμος και όλη η κουλτούρα έχει ξεκινήσει από εδώ .Το κέντρο είναι η Ελλάδα. Το ήξερα από μικρός.

Περίμενες να υπάρχουν βουνά αξιόλογα;

Δεν ήξερα τι θα συναντήσω. Η αλήθεια είναι ότι είναι πάρα πολύ όμορφα .Μου αρέσει πάρα πολύ η Ελλάδα και οι Έλληνες είναι φανταστικοί! Είναι σαν να είναι τα αδέρφια μου.

Το Μέτσοβο σου θυμίζει καθόλου την Ανδόρα σαν τοπίο;

Το Μέτσοβο δεν μοιάζει πολύ με την Ανδόρα, με τα Πυρηναία ,αλλά μοιάζει με μια άλλη περιοχή που τη λένε Νούρια, και το βουνό είναι σαν το Μέτσοβο. Με τα Πυρηναία μοιάζει λίγο. Με την Ιταλία όμως μοιάζει λίγο το βουνό.

Όταν ήρθες το 2008 και έκανες το ρεκόρ διαδρομής στον Olympus marathon , αυτοί που σε είδαν σε εκείνον τον αγώνα ,είχαν μείνει έκπληκτοι με την τεχνική που είχες στην κατηφόρα. Πού κερδίζουμε χρόνο μέσα στον αγώνα , στην ανηφόρα ή στην κατηφόρα;

Πλέον δεν έχει κάτι το οποίο θα σε κάνει να κερδίσεις χρόνο είτε ανηφόρα είτε κατηφόρα .Πλέον πρέπει και στα δύο να μπορέσεις να κάνεις τη διαφορά. Δεν υπάρχει να ανέβω καλά ή να κατέβω καλά, πρέπει να κάνεις και τα δύο για να κερδίσεις.

Η τεχνική στην κατηφόρα καλλιεργείται μέσα από την προπόνηση ή είναι περισσότερο ένστικτο στην κίνηση;

Δεν μπορώ να πω ότι εξασκείται κάποιος σε μια κατηφόρα , όπως θα σου βγει είναι. Είναι καθαρά το ένστικτο.

Έχεις πει και σε άλλες συνεντεύξεις στην Ελλάδα ,ότι προπόνηση με μεγάλες αποστάσεις κάνεις μέσα από το ποδήλατο . Όταν κάνεις προπόνηση στο βουνό προτιμάς μεγάλες κλίσεις, τις οποίες περπατάς μόνο  ή και μικρότερες ώστε να υπάρχει ένα τέμπο στο τρέξιμο;

Κοιτάζω ποιο θα με κουράσει πιο πολύ .Αυτό κοιτάζω να κάνω με τα πόδια.

Πόσες μέρες την εβδομάδα προπονείσαι ;

Πέντε με έξι είναι ο μέσος όρος μου.

Άρα όχι κάθε μέρα προπόνηση.

Σίγουρα θα έχω μια μέρα , μπορεί και δύο την εβδομάδα αλλά αν δεν έχω όρεξη δεν θα πάω , δεν είμαι υποχρεωμένος. Πάω με το ένστικτο.

Η τακτική στους αγώνες ορεινού τρεξίματος ειδικά  στις μεγαλύτερες αποστάσεις είναι τρέχω μέχρι τελευταίας ανάσας ή κρατάμε και λίγο τις δυνάμεις , γιατί κάτι μπορεί να γίνει αργότερα;

Δεν μπορείς να πας σίγουρα σε κανέναν αγώνα τέρμα όλο το διάστημα, δεν γίνεται , δεν είναι φυσιολογικό ! Είναι κάτι το οποίο εξαρτάται, δεν είναι το ίδιο πάντα.  Εξαρτάται το πως θα ξυπνήσεις το πρωί ,το πως θα είσαι ,ποιους θα έχεις αντιπάλους , το κλίμα, οι καιρικές συνθήκες όλα αυτά θα συμβάλλουν και παίζουν ρόλο στο πως θα σου βγει ο αγώνας .

Ποιους αγώνες προτιμάς ,αυτούς που έχουν συχνούς σταθμούς ή αυτούς που έχουν αυτονομία;

Δεν είναι κάτι που προσέχω , δεν με ενδιαφέρει ποτέ τόσο αυτό , γιατί παίζει ρόλο η απόσταση στον αγώνα που θα πας.

Σου αρέσει η αυτονομία , να γίνεται μόνο στο βουνό ή να αισθάνεσαι κόσμο ;

Σίγουρα θέλω να βλέπω κόσμο, οι οποίοι θα μας επευφημούν και θα μας δίνουν κουράγιο στη διαδρομή .Αυτό είναι σίγουρα κάτι καλό και μου αρέσει , όπως και σε όλους τους αθλητές. Αλλά σε ότι αφορά τα στεκ , δεν είναι κάτι στο οποίο δίνω μεγάλη σημασία.

Έχεις ζήσει την έκρηξη στο ορεινό τρέξιμο και σε ο,τι αφορά τους αγώνες αλλά και το πλήθος αθλητών. Πιστεύεις ότι το ορεινό τρέξιμο κινείται στη σωστή κατεύθυνση;

Αυτό που βλέπω είναι ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια φοβερή έκρηξη , που είναι πάρα πολύ μεγάλη σε όλη την Ευρώπη .Αλλά δεν πιστεύω να ανέβει και άλλο αυτό το πράγμα αλλά δεν πιστεύω και ότι θα πέσει. Κάπου εδώ θα αρχίζει να σταθεροποιείται στα επόμενα χρόνια η ποσότητα αθλητών  και αγώνων.

Μες στους αγώνες εκτός από τους πρώτους υπάρχουν και οι αθλητές που κάνουν λιγότερο χρόνο ή περπατάνε περισσότερο. Πιστεύεις όπως βλέπεις τους αγώνες , ότι πρέπει να υπάρχουν σκληρότερα track off,να κόβονται οι αργοί αθλητές ή να προσελκύουμε κόσμο κι ας πάει και λίγο πιο αργά;

Εξαρτάται γιατί υπάρχουν αγώνες που είναι και δύσκολοι και τεχνικοί και επικίνδυνοι και το σίγουρο είναι πως για την ασφάλεια των περισσοτέρων καλά θα ήταν να υπάρχουν όρια , γιατί είναι επικίνδυνα.

Μπορείς να το οριοθετήσεις ; Ότι δηλαδή οι αθλητές που κάνουν ορεινό τρέξιμο είναι από αυτή την ταχύτητα και πάνω ;Να κάνεις τόσα χιλιόμετρα σε αυτές τις ώρες.

Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο , δεν μπορείς να το οριοθετήσεις αυτό το πράγμα.

Πες μας από το εξωτερικό ένα vertical, μια μεσαία απόσταση και έναν μεγάλο αγώνα .

Αν μου έλεγαν για vertical, θα τους πρότεινα να πάνε στο vertical στους Δολομίτες, είναι πολύ ωραίος. Αν με ρωτούσαν για κάποια ultra, θα τους έλεγα τα Τρασβουλκάνια. Αν μου έλεγαν μιας μεσαίας απόστασης , θα έλεγα στη βάγιε διουρία ,στα Πυρηναία που είναι 24 χιλιόμετρα που είναι πάνω σε βουνό και έχει ωραία υψομετρικά.

Για πόσο καιρό θα συνεχίσεις να τρέχεις σε αγώνες;

Θα συνεχίσω να συμμετέχω και να τρέχω μέχρι να δω, ότι δεν μπορώ να ανταπεξέλθω άλλο. Δεν θέλω να πηγαίνω σε αγώνες για να κάνω βόλτα .Όταν θα πηγαίνω σε αγώνες ,θέλω να πηγαίνω για να κερδίζω αλλά δεν έχω σκοπό να σταματήσω .

Έχεις ασχοληθεί με τα άλλα αθλήματα του βουνού ;πχ αναρρίχηση ,  σκι ή μόνο ορεινό τρέξιμο;

Έχω κάνει σκι ,έχω κάνει αλπινισμό. Σκι αντοχής, σκι βουνού .

Συνέντευξη στον Δημήτρη Καννή

Επιμέλεια: Ράνια Κρικώνη

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης


JESSED HERNADES από super-fm