Ο Πέτρος Σιούλης γράφει στο super-fm.gr για την πρόσληψη του Τιμούρ Κετσπάγια στην ΑΕΚ και τις παγίδες που κρύβει το έργο του.
Λίγα λόγια για τον κόουτς Τιμούρ
Ο Τιμούρ Κετσπάγια επιστρέφει στην χώρα μας για λογαριασμό της ΑΕΚ αυτή τη φορά, μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις με Γκουστάβο Πογιέτ και Φιλίπ Μοντανιέ.
Ο 48χρονος Γεωργιανός τεχνικός είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, αφού έχει θητεύσει και ως ποδοσφαιριστής της «Ένωσης»(1994-1997 με 84 συμμ. και 24 γκ.) αλλά και στην «ηλεκτρική» καρέκλα των «ερυθρόλευκων» στη μετά Βελβέρδε εποχή, για διάστημα 111 ημερών. Συγκεκριμένα η παραμονή του υπήρξε βραχύβια, μιας και ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου στις 27 Μαϊου 2009 αλλά αποτέλεσε παρελθόν στις 15 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου. Με πέντε νίκες και μία ισοπαλία αλλά και μηδέν παθητικό ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του σε Ελλάδα και Ευρώπη, οδηγώντας την ομάδα του Πειραιά στους ομίλους του Champions League, δίχως όμως να την κοουτσάρει αφού τον αντικατέστησε ο Ζίκο.
Στο παρελθόν έχει εργαστεί για μια τριετία στη Μεγαλόνησο και την Ανόρθωση ως ποδοσφαιριστής-προπονητής (2004-2006), καταγράφοντας μέχρι τότε τη μεγαλύτερη επιτυχία του συλλόγου σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, όταν και απέκλεισε την τουρκική Τραμπζονσπόρ στα προκριματικά Champions League της περιόδου 2005-06. Ύστερα συνέχισε για ακόμη τρία χρόνια ως «καθαρός» προπονητής στην Ανόρθωση, για να μεταπηδήσει στην Εθνική Γεωργίας το 2009 όπου παρέμεινε για μία πενταετία, πριν από την πρόσφατη απόλυσή του από τον πάγκο του ΑΠΟΕΛ στις 21 Απριλίου.
Εύκολη ή αναγκαία λύση ο Κετσπάγια;
Η ΑΕΚ θα ξεκινήσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League και θα μάθει τον αντίπαλό της στις 15 Ιουλίου ενώ σήμερα ανακοίνωσε την πρόσληψη του Τιμούρ Κετσπάγια για τον πάγκο της, με πολλούς να κάνουν λόγο για άστοχη ή βεβιασμένη κίνηση.
Η «Ένωση» πιθανότατα θα βρίσκεται στους ανίσχυρους, (υπάρχει βέβαια το τραβηγμένο σενάριο να βρεθεί στους ισχυρούς αν αποκλειστούν δέκα ομάδες με υψηλότερη βαθμολογία από εκείνη)με το πρώτο ματς να διεξάγεται στις 28 Ιουλίου και τον επαναληπτικό στις 4 Αυγούστου, κάτι που σημαίνει πως σύντομα αναμένονται μεταγραφικές κινήσεις.
Τέλη Ιουνίου λοιπόν, οι «κιτρινόμαυροι» θα επιστρέψουν στα Σπάτα για την έναρξη της προετοιμασίας ενόψει των ευρωπαϊκών τους υποχρεώσεων. Μέχρι και την ημέρα που θα δηλωθούν οι παίκτες για την ευρωπαϊκή λίστα του τρίτου προκριματικού γύρου (περίπου 20-22 Ιουλίου) θα πρέπει το ρόστερ να έχει ολοκληρωθεί ως έναν αξιόλογο βαθμό. Αν και εφόσον το συγκρότημα του Τιμούρ Κετσπάγια βρεθεί και στα play-off, σημαίνει ότι μέχρι τις 10 Αυγούστου θα έχει δικαίωμα για επιπλέον προσθήκες ποδοσφαιριστών, όσον αφορά τις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις που θα ακολουθήσουν στις 18 και 25 Αυγούστου. Ενδιάμεσα στα play-off έχει οριστεί και η έναρξη του νέου πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ για το Σαββατοκύριακο στις 20 και 21 Αυγούστου.
Επομένως ο προπονητής που θα αναλάμβανε την «καυτή πατάτα» για λογαριασμό της ΑΕΚ έπρεπε να είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας και να έχει εργαστεί σε άλλη ομάδα που να έδινε δύο προκριματικούς γύρους κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου και παράλληλα με την προετοιμασία της.
Αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη κατάσταση για τον Τιμούρ αφού και το καλοκαίρι του 2009 σε ανάλογη περίπτωση με τον Ολυμπιακό είχε θετικό πρόσημο, χωρίς ωστόσο να είναι στους ανίσχυρους γι’ αυτό και ξεπέρασε άνετα Σλόβαν Μπρατισλάβας και Σέριφ Τίρασπολ.
Πολλές φορές βέβαια τέτοιου είδους προπονητές εξελίσσονται σε «εξιλαστήρια θύματα» και αν δεν πετύχουν σύντομα τον πρώτο στόχο της χρονιάς(στην συγκεκριμένη περίπτωση να μπει τουλάχιστον η ΑΕΚ στους ομίλους), τότε με συνοπτικές διαδικασίες αποτελούν παρελθόν και τη θέση τους παίρνουν ξένοι συνάδελφοί τους.
Τα περιθώρια λάθους και το ενδεχόμενο επιτυχίας
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την άμεση έλευση του Γεωργιανού τεχνικού αλλά και την πίεση του χρόνου που θα υπάρχει, πιθανώς να οδηγήσουν σε λαθεμένο προγραμματισμό και σε άναρχο καθορισμό μεταγραφικών στόχων.
Οι διαθέσιμοι μεταγραφικοί παίκτες την εποχή αυτή είναι ελάχιστοι και ποικίλλουν ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΑΕΚ μπορεί να προσεγγίσει χωρίς την άδεια ομάδων μόνο ποδοσφαιριστές που λήγουν τώρα τα συμβόλαιά τους. Επομένως, μέχρι και τα μέσα Ιουνίου θα έπρεπε όπως και συνέβη, να γίνει γνωστός ο νέος τεχνικός της ΑΕΚ, ώστε να βάλει και αυτός με τη σειρά του τον σχεδιασμό της ομάδος επί τάπητος και να έχει την ευελιξία του χρόνου μέσα από την βιντεοθεραπεία αλλά και από την έκθεση που άφησε(αν άφησε) ο προκάτοχός του, Γκουστάβο Πογιέτ, να αξιολογήσει το υπάρχον ρόστερ και να ανιχνεύσει τυχόν αδυναμίες.
To γεγονός ότι στο υπάρχον δυναμικό χρειάζονται προσθαφαιρέσεις για την επίτευξη των στόχων είναι στανταράκι, έστω και υπό την διακριτική εποπτεία του μεγαλομετόχου, κ.Δημήτρη Μελσισανίδη. Σε προηγούμενες συζητήσεις με τους Πογιέτ και Μοντανιέ, ο επικεφαλής των «κιτρινόμαυρων» φάνηκε να μην είναι διατεθειμένος να βάλει γερά το χέρι στην τσέπη, για την κάλυψη αρχικά των συμβολαίων τους(με τους βοηθούς τους) αλλά και των μεταγραφικών στόχων που «έπεσαν» στο τραπέζι.
Το ιδανικότερο κλείνοντας θα ήταν να παραμείνει ο Γκουστάβο Πογιέτ στο τιμόνι της «Ένωσης», ώστε να είχε «μπει το νερό στο αυλάκι» και ήδη να μιλούσαμε για την πρώτη μετεγγραφή, ωστόσο ο Τιμούρ Κετσπάγια είναι κοντά στον τρόπο παιχνιδιού με τον Ουρουγουανό τεχνικό. Προέχει η καλή άμυνα και οι σωστές μεταβάσεις προς την επίθεση, με τους κυνηγούς κυρίως να συμμετέχουν στο παιχνίδι από τυχόν αντεπιθέσεις ή στημένες φάσεις. Πολλές φορές φέτος είδαμε την ΑΕΚ να δυσκολεύεται απέναντι σε κλειστές άμυνες όπως και ο Ολυμπιακός του Κετσπάγια κόντρα σε Λάρισσα, Καβάλα και ως ένα σημείο στα προκριματικά του Champions League, κόντρα σε αδύναμες ομάδες.
Παρ’ όλα αυτά η ΑΕΚ με τον Γκουστάβο Πογιέτ στον πάγκο της και το μισό μηδέν που αποκόμιζε από τις περισσότερες ομάδες της Σούπερ Λιγκ, κατάφερε να τερματίσει δεύτερη στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος αλλά τρίτη στα play-off. Γιατί όχι με Τιμούρ Κετσπάγια ακόμη καλύτερα; Τι παραπάνω έχουν οι Αντρέα Στραματσιόνι και Βλάνταν Ίβιτς;