image description

Δύο αδέρφια με  διαφορετικές εθνικότητες τέθηκαν αντίπαλοι στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ανάμεσα σε Αλβανία και  Ελβετία, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του ενώ έντονο ενδιαφέρον έχει η στάση που κράτησε η μητέρα τους.

Γράφει ο Πέτρος Σιούλης

13434752_1057092104377529_6164726665609214310_nΠρόκειται για τους Γκρανίτ και Ταουλάντ Τσάκα, οι οποίοι «ανάγκασαν» εκείνους που δεν έχουν αναζητήσει περεταίρω το θέμα, να αναρωτηθούν αν έχουν κάποια συγγενική σχέση μεταξύ τους οι παραπάνω ποδοσφαιριστές.

Το πριν και το…τώρα της οικογένειας «Τσάκα»!

Η οικογένεια Τσάκα με καταγωγή από την Αλβανία(Κοσσυφοπέδιο), μετακόμισε στην Ελβετία στις αρχές του 90’, όταν και έλαβε τέλος η περιπέτεια που είχε στη φυλακή ο πατέρας της οικογένειας, Ραγκίπ, για 3,5 έτη, διότι κατά τη διάρκεια των εθνικών εντάσεων στην πρωτεύουσα του Κοσόβου,Πρίστινα,  συμμετείχε σε πορείες εναντίον του εναντίον του κομμουνιστικού καθεστώτος της χώρας.

Η περιοχή τότε πλήττονταν  από εθνικές εντάσεις μεταξύ αλβανικής και σερβικής καταγωγής Κοσοβάρων, στη μετά Τίτο εποχή της Γιουγκοσλαβίας και κυριολεκτικά η κατάσταση μύριζε «μπαρούτι», όμως η μοίρα στη συνέχεια του επεφύλασσε έναν περίεργο αλλά ευχάριστο πονοκέφαλο.

xhaka-reuters-m

Ο 24χρονος Γκρανίτ Τσάκα που πλέον θα αγωνίζεται στην Άρσεναλ,(μετεγράφηκε για 40εκ. από την Γκλάντνμπαχ)στον Σαββατιάτικο αγώνα φορούσε τη φανέλα της Ελβετίας και ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο 25χρονος Ταουλάντ(Βασιλεία) αυτή της Αλβανίας.

Ο πρώτος, στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει δύο φορές την Εθνική Αλβανίας, χωρίς ωστόσο να έχει απέναντί του τον Ταουλάντ. Ο κατά ένα χρόνο μεγαλύτερός του αδερφός, Ταουλάντ παρόλο που γεννήθηκε, μεγάλωσε και αγωνίστηκε αρχικά με τα χρώματα της Ελβετίας και της Βασιλείας, παρέα με τον Γκρανίτ στις μικρές Εθνικές ομάδες, προτίμησε για συναισθηματικούς λόγους να επιλέξει τους «γείτονες», αφού κατέβαλλαν τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να τον μεταπείσουν.

11-06-16:Για 90λεπτά αντίπαλοι και η μητέρα τους κάπου στη μέση

Το ημερολόγια έγραψε 11 Ιουνίου 2016 όταν για πρώτη φορά στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, τέθηκαν αντιμέτωπα αδέρφια με διαφορετικές εθνικότητες.

nintchdbpict000243691068

Η  μητέρα τους, Ελμάζε, βρέθηκε στο πλευρό τους και προτίμησε να κρατήσει ουδέτερη στάση, φορώντας ένα μπλουζάκι με τα σήματα των δύο χορών και δείχνοντας την έμπρακτη και αμέριστη συμπαράσταση και συμπαράταξη στις αποφάσεις των δύο παιδιών της, τα οποία επέλεξαν να ακολουθήσουν για τους δικούς τους λόγους έναν διαφορετικό δρόμο.

CkrG3p7WsAA4v17

Για την ιστορία, αυτός που χαμογέλασε στο τέλος ήταν ο Γκρανίτ, αφού το εθνικό του αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κατάφερε να λυγίσει το μαχητικό σύνολο των «γειτόνων» και χάρη στο τέρμα που πέτυχε ο  Φαμπιάν Σαρ μόλις στο πέμπτο λεπτό της αναμέτρησης, η Ελβετία επικράτησε με 1-0 της “πρωτάρας” Αλβανίας και ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις της για τον 1ο όμιλο του Euro 2016 που διεξάγεται στη Γαλλία.

Επιμέλεια:Πέτρος Σιούλης