Αρωγός στην προστασία και τα δικαιώματα των ατόμων με Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και των οικογενειών τους δηλώνει ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς και ζητά με κοινοβουλευτική παρέμβαση από την κυβέρνηση μέριμνα για την εκπαίδευση, την επαγγελματική τους αποκατάσταση, την υγεία, τη θεραπεία και την κοινωνική ζωή τους.

Ο βουλευτής καταθέτει την επιστολή του Συλλόγου Προστασίας  Ατόμων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος «ΕΣΤΙΑ», μέσω της οποίας γίνεται γνωστή η ανάγκη κατάρτισης και επαγγελματικής αποκατάστασης των ατόμων με ΔΑΦ, καθώς μετά την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής τους δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές για την επαγγελματική τους εκπαίδευση. Επίσης, για την ενίσχυση των δράσεων του Συλλόγου είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με την καταγραφή των ατόμων με ΔΑΦ σε πανελλαδικό επίπεδο μέσω των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Επιπλέον, είναι σημαντικό τα άτομα με ΔΑΦ να μπορούν να τους προσφέρονται οι υπηρεσίες των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) ΑμεΑ για δραστηριότητες που δεν δύνανται να πραγματοποιηθούν στον χώρο αδειοδότησης, όπως κολύμβηση κλπ.

Ο Γιώργος Αμυράς, ζητά τη μέριμνα της κυβέρνησης για ένα ακόμη μεγαλύτερο στοίχημα. Τη δημιουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με ΔΑΦ στον Νομό Ιωαννίνων και όχι μόνο, όπου θα συνεχίσουν να ζουν με αξιοπρέπεια, όταν οι γονείς τους εκλείψουν από τη ζωή και δεν υπάρχει κάποιος να τα φροντίζει.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς: 

Αθήνα  8.10.2020

ΑΝΑΦΟΡΑ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ,

ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ,

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΚΑΤΑΘΕΤΩ

σαν Αναφορά, τη συνημμένη επιστολή του Συλλόγου Προστασίας  Ατόμων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάματος «ΕΣΤΙΑ», σχετικά με θέματα που αφορούν στην προστασία και τα δικαιώματα όλων των μελών τους, ως προς την εκπαίδευση, την επαγγελματική τους αποκατάσταση, την υγεία, τη θεραπεία και την κοινωνική ζωή τους.

Παρακαλώ τους  αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής.         

Ο αναφέρων Βουλευτής                                                                                  

Γιώργος Αμυράς