image description

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη διαχείριση της πανδημίας και συγκεκριμένα, από τη μια το πρόγραμμα της με επιστρεπτέας ενίσχυσης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Ηπείρου ύψους 30 εκατ. ευρώ και από την άλλη, τη χθεσινή απόφαση χρηματοδότησης με 6 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ των δομών υγείας της Ηπείρου για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, οι “Ορίζοντες Ηπείρου” τονίζουν τα εξής:

Στο διάβα μιας από τις δυσκολότερες στιγμές για τον άνθρωπο της σύγχρονης εποχής, κανείς δε θα μπορούσε να διανοηθεί να προβάλλει αντιρρήσεις σε μέτρα και επιλογές της κάθε κυβέρνησης που προσπαθούν να μετριάσουν τις συνέπειες της πανδημίας, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί με αυτές τις κατευθύνσεις. Και εν προκειμένω, οι ολιγωρίες, τα λάθη και οι παραλείψεις της ελληνικής κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης είναι πολλά αλλά δεν είναι πρόθεσή μας να κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Δικό μας καθήκον είναι το σήμερα και το αύριο της Ηπείρου και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε με μεστές και τεκμηριωμένες προτάσεις, τις οποίες ως επί το πλείστον η εγωπάθεια της Περιφερειακής Αρχής δεν της επιτρέπει να τις ακούσει και να τις ακολουθήσει.

Αυτό ακριβώς συνέβη και με την από καιρό πρόταση των «Οριζόντων Ηπείρου» για τη σύσταση ενός ειδικού ταμείου covid-19 και την εκπόνηση ενός μεσοπρόθεσμου διετούς προγράμματος – «γέφυρας» για τη χάραξη των δικών μας στρατηγικών αντιμετώπισης της διπλής κρίσης, για εμάς και πριν το κράτος… που συνήθως αργεί…

Προτείναμε έγκαιρα επίσης, τη χρηματοδότηση απευθείας από την Περιφέρεια Ηπείρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να αποφύγουν το «λουκέτο».

Τίποτα από όσα προτείναμε δεν έγινε αποδεκτό από τη διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου και δε μας χαροποιεί η σταδιακή δικαίωση των προτάσεών μας σε κάθε σχεδόν, βήμα της πανδημίας. Μας λυπεί το τελικό αποτέλεσμα…

Στο τέλος, το κράτος ήλθε να βάλει για τα καλά «χέρι» στα κοινοτικά κονδύλια των Περιφερειών είτε για τη χρηματοδοτική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είτε για την ενίσχυση των δομών υγείας, με εξοπλισμό και με προσωπικό. Κι ενώ θα μπορούσαμε εδώ και έξι μήνες, όπως προτείναμε, να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά από το κεντρικό κράτος, σήμερα γινόμαστε παρακολουθητές των ανεπαρκών και εμβαλωματικών πολιτικών του που δε θα λύσουν το πρόβλημα ούτε της επιχειρηματικότητας ούτε της δημόσιας υγείας! Καταλήγουμε δε στην Ήπειρο, “σαλαμοποιημένα” να εκτελούμε το πρόγραμμα “γέφυρα στο μέλλον” που πρότεινε η παράταξή μας.

Θα το πούμε για μια ακόμα φορά με όλη τη δύναμη της φωνής μας: η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει έστω και τώρα, να αλλάξει ρότα, να δει διαφορετικά τον κόσμο γύρω της, να αντιληφθεί τη συνθετότητα των πραγμάτων.

Είναι εύκολο κάτι τέτοιο; Ασφαλώς και όχι, για τους ανθρώπους που έμαθαν να πορεύονται με συγκεκριμένο τρόπο, στις τρεις δεκαετίες της αυτοδιοικητικής τους ζωής…