Οταν το 2001 στην ελληνική κοινότητα του Μονάχου γίνονταν γνωστά τα σχέδια για την ανέγερση νέου ελληνικού σχολείου που θα στέγαζε περίπου 1.000 μαθητές, η είδηση προκάλεσε ενθουσιασμό.

Κανείς τότε δεν μπορούσε να φανταστεί τις εξελίξεις που θα ακολουθούσαν, μία περιπέτεια που θα υπερέβαινε ακόμη και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις: Κάποιοι από τους μαθητές που περίμεναν να φοιτήσουν στο νέο σχολείο διένυαν τότε τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Τελικά αποφοίτησαν από το Λύκειο και το σχολείο δεν χτίστηκε ποτέ… Εξαιτίας της καθυστέρησης στην υλοποίηση των σχεδίων και θεωρώντας ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν τήρησε τη συμφωνία που είχαν συνάψει μεταξύ τους, ο Δήμος Μονάχου αποφάσισε εν έτει 2012 να διεκδικήσει την επιστροφή του ακινήτου των 15 στρεμμάτων που είχε αγοραστεί από την Ελλάδα έναντι 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για να χτιστεί το κτίριο.

Παρότι το θέμα έφτασε στις δικαστικές αίθουσες, η αδράνεια της ελληνικής πλευράς συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα να μη ληφθεί καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για τη διάσωση του ακινήτου. Πλέον, η αγωνία κορυφώνεται, καθώς η τύχη του ελληνικού σχολείου θα κριθεί οριστικά την Τετάρτη 20 Ιουλίου, οπότε το Δημοτικό Συμβούλιο του Μονάχου θα συνεδριάσει για να λάβει την τελική του απόφαση.

Ελπίδες για λύση

Οι τελευταίες εξελίξεις κάνουν την ελληνική πλευρά να αισιοδοξεί, καθώς σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο στις αρχές Ιουλίου, με τη συμμετοχή της προέδρου των Κτιριακών Υποδομών ΑΕ Ιωάννας Κοντούλη, συμφωνήθηκε η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την ολοκλήρωση του έργου οι οποίες θα ληφθούν υπόψη από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επί έντεκα έτη μετά την αγορά του οικοπέδου οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς για το θέμα περιορίστηκαν στη διενέργεια μελετών οι οποίες κόστισαν περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ. Στα τέλη του 2012 και αφού η ελληνική κυβέρνηση είχε λάβει επίσημο έγγραφο από τον Δήμο Μονάχου με το οποίο ζητούνταν η επιστροφή του ακινήτου, δημοπρατήθηκε το έργο με προϋπολογισμό 26 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός έληξε έναν χρόνο μετά, ο ανάδοχος ορίστηκε, όμως επί μήνες δεν υπογραφόταν η σύμβαση με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων.

Η νέα καθυστέρηση έδωσε αφορμή στη γερμανική πλευρά να καταθέσει αγωγή στο Πρωτοδικείο του Μονάχου τον Δεκέμβριο του 2013. Αλλωστε, στην αρχική συμφωνία που είχε συναφθεί το 2001 μεταξύ των δύο πλευρών προβλεπόταν η δυνατότητα του Δήμου να ζητήσει την επιστροφή του ακινήτου σε περίπτωση που θα καθυστερούσε η υλοποίηση του έργου…

Η κατάσταση παρέμεινε ως είχε μέχρι τον Αύγουστο του 2015, οπότε υπεγράφη σύμβαση με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Οι περιπέτειες του πολύπαθου ελληνικού σχολείου δεν θα σταματούσαν, όμως, εδώ. Οι εργασίες που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2016 προχωρούσαν με πολύ αργά βήματα λόγω της απαίτησης του εργολήπτη να πληρώνεται προκαταβολικά από το ελληνικό Δημόσιο. Τελικά, σταμάτησαν εντελώς τον Απρίλιο του 2016. Ο Δήμος Μονάχου είχε ήδη συστήσει ομάδα εμπειρογνωμόνων οι οποίοι και βεβαίωσαν τις καθυστερήσεις στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τον περασμένο Ιούνιο μετέβη στο Μόναχο ο υφυπουργός Παιδείας κ. Πελεγρίνης και στις αρχές Ιουλίου η κ. Κοντούλη. Στις επαφές που είχαν με τοπικούς φορείς πρότειναν την υποβολή νέας πρότασης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη δεσμευτεί οι εθνικοί πόροι που απαιτούνται για το έργο.

Χρηματοδότηση

Στη χρηματοδότηση συμμετέχει και η Περιφέρεια Ανω Βαυαρίας, κάτι που προβλέπεται από το Βαυαρικό Δίκαιο, με τη συμβολή της να μπορεί να φτάσει μέχρι και το 70% της συνολικής δαπάνης. Από τη γερμανική πλευρά ο αντιδήμαρχος Μονάχου επεσήμανε πως το κύριο ζητούμενο είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά και τόνισε ότι εφόσον κατατεθούν εγκαίρως οι συγκεκριμένες προτάσεις, ο ίδιος θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου την άρση της απόφασης περί διεκδίκησης του ακινήτου…

26.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Ζήτημα… ζωής για την Ομογένεια

Ο αγώνας για τη διατήρηση του ακινήτου και την ανέγερση του ελληνικού σχολείου στο Μόναχο είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την Ομογένεια. Μόνο στο Μόναχο η ελληνική κοινότητα αριθμεί σήμερα 26.000 ανθρώπους, ενώ λόγω της οικονομικής κρίσης η μετανάστευση Ελλήνων στη Γερμανία έχει λάβει τα τελευταία χρόνια ραγδαίους ρυθμούς. Στο μεταξύ τα ελληνικά σχολεία βρίσκονται αντιμέτωπα με σοβαρά προβλήματα και δίνουν μάχη επιβίωσης.

Πριν από λίγα χρόνια σφοδρές αντιδράσεις είχε προκαλέσει η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να καταργήσει σταδιακά τα ελληνόγλωσσα σχολεία του εξωτερικού κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2014-2015. Μετά από πολλές προσπάθειες τα σχολεία έλαβαν παράταση ζωής, όμως εκκρεμεί η ρύθμιση ζητημάτων όπως οι προϋποθέσεις πρόσληψης εκπαιδευτικών σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού ή ο περιορισμός των παρατάσεων στις αποσπάσεις τους, με αποτέλεσμα ο προβληματισμός για το μέλλον τους να συνεχίζεται.