image description

Ο στόχος της παραμονής επετεύχθη για τον ΠΑΣ Γιάννινα, κάτι που μαθηματικά «κλείδωσε» αυτήν την αγωνιστική, αλλά ουσιαστικά είχε δρομολογηθεί από το διπλό μέσα στο ΟΑΚΑ επί της ΑΕΚ. Αν βάλουμε κάτω τα αποτελέσματα θα δούμε ότι πραγματικά η ομάδα έκανε μια μεγάλη προσπάθεια και πήρε σπουδαία αποτελέσματα, χωρίς ποτέ να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.

Θυμίζουμε, εκτός από το διπλό στην ΑΕΚ, τις «εξάποντες» νίκες επί του Παναιτωλικού και του ΟΦΗ και τις νίκες επί Παναθηναϊκού, Αστέρα και Ατρομήτου. Ήταν αποτελέσματα ουσίας, αλλά και ψυχολογίας σε πολύ κομβικά σημεία και τελικά η ομάδα απέφυγε τις περιπέτειες. Φυσικά υπήρχαν κι άλλα κομβικά αποτελέσματα στον α’ γύρο, όπως οι νίκες με Απόλλωνα, Ατρόμητο και Λαμία.

Η χρονιά είχε και την υπέρβασή της με μία πετυχημένη πορεία στο κύπελλο Ελλάδος και θα δούμε αν μπει και το κερασάκι στην τούρτα με πρόκριση επί του Ολυμπιακού!

Ο τελευταίος αυτός στόχος είναι που κράτησε λίγο πιο πίσω τα οργανωτικά θέματα για την επόμενη χρονιά. Τόσο το συμβόλαιο του προπονητή όσο και το θέμα των ανανεώσεων συμβολαίων παικτών, πήγαν πίσω, αφού ήταν λογικό ο κ. Χριστοβασίλης να αφήσει την ομάδα να συγκεντρωθεί στα παιχνίδια της και δεν πίεσε κανέναν για άμεσες απαντήσεις.

Έχει γούστο, πάντως, αυτό που οι πάντες προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις δηλώσεις Γιαννίκη για να καταλάβουν ποιες είναι οι προθέσεις του για την επόμενη σεζόν, με τον κόουτς κάθε φορά που του γίνεται άμεση ή έμμεση ερώτηση επ’ αυτή, να μας συνδέει με… Κάιρο!

Καλά – καλά δυο χρόνια που παρακολουθούμε τη δουλειά του δεν έχουμε καταλάβει τι ενδεκάδα θα παρατάξει από ρόστερ… 15 παικτών ή τι σύστημα παίζει, από τις δηλώσεις του θα πάμε να βγάλουμε συμπέρασμα; Όχι βέβαια. Γι’ αυτό το όλο θέμα το βλέπουμε με ψυχραιμία. Μετά τον Ολυμπιακό λογικά θα ξεκαθαρίσει.

Πάντως σε γενικές γραμμές είναι ένας προπονητής που έχει φιλοδοξίες και έχει καταλάβει ότι για να συνεχιστεί η εξέλιξη του ΠΑΣ Γιάννινα, χρειάζονται γήπεδα της προκοπής για να μην χάνονται ή να μη χαλάνε οι προπονήσεις κι ένα ρόστερ λίγο πιο μεγάλο, όπου θα υπολογίζονται 20-22 παίκτες και θα εξελίσσονται 4-5. Δεν γίνεται να έχεις ρόστερ 15 παικτών και να εξελίσσεις 10.

Πέραν του θέματος του προπονητή, θα δούμε τι θα γίνει και με μια σειρά συμβόλαια που λήγουν. Στους σίγουρους προς αποχώρηση συγκαταλέγεται ο Κάστρο που για οικογενειακούς λόγους θα αποχωρήσει, αν βέβαια δεν προκύψει κάποια τεράστια ανατροπή όπως τον Ιανουάριο. Από εκεί και πέρα είναι θέμα διαπραγμάτευσης ή ανταγωνιστικών προτάσεων που ενδεχομένως έρθουν σε παίκτες, όπως οι Καρτάλης, Παμλίδης, Χουτεσιώτης, Ελευθεριάδης, Σιόντης, Μπρένερ, Εραμούσπε κ.α. Η ομάδα έχει κάποια όρια στα οικονομικά της, θα τα βάλει κάτω και θα δει πόσο μπορεί να ανέβει. Έχει αποδειχτεί ότι είναι σημαντικό να κρατάς τον κορμό σου και ο κ. Χριστοβασίλης ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει, ποιοι έχουν να δώσουν πράγματα και για ποιους έκλεισε ο κύκλος. Θα λάβει και τις γραπτές εισηγήσεις του κόουτς και αναλόγως θα πορευτεί. Αλλά ακόμα κι αυτή δεν είναι συζήτηση που πρέπει να γίνει ντε και καλά τώρα πριν το ματς με τον Ολυμπιακό.

Παρακολουθούμε, βέβαια, το γαϊτανάκι δημοσιευμάτων που στέλνουν παίκτες του ΠΑΣ δεξιά και αριστερά και μάλιστα ορισμένα κάνουν λόγο και για ποσά που αξιώνουν οι παίκτες. Δεν ξεκινάνε καλύτερα το πλιάτσικο από κανέναν Παναιτωλικό, ΟΦΗ, ΑΕΛ που θα διαλυθούν στα εξ ων συνετέθησαν άμα πέσουν; Τουλάχιστον εκεί έχουν περισσότερες πιθανότητες να τους κάτσει η πρόβλεψη για κάποιο μεταγραφικό σενάριο…

Όσον αφορά το ματς με τον Βόλο, αν δεν είχαμε τις ευκαιρίες σε κάποια παιδιά που σε 1-2-3 χρόνια θα είναι αυτά ο κορμός της ομάδας, δεν θα χρειαζόταν να σχολιάσουμε πολλά. Ήταν ένα ματς ανοιχτό σε ευκαιρίες και δοκιμές. Ο Γιαννίκης τις έκανε με το 3-5-2 που έπαιξε και τις αλλαγές προσώπων, ο Λόπεθ έκανε ότι δοκίμαζε κι αυτός και μας παρουσίασε ως «ευκαιρία» σε νέο παιδί τα 8 λεπτά συμμετοχής στον Μπάλλα! Σήμερα -περεμπιπτόντως- ειδοποιήθηκε από τον Μπέο να περάσει από το… λογιστήριο, διότι δεν θα συνεχίσει στον πάγκο του Βόλου!

Πάμε και στην ατομική κριτική των παικτών:

Λευτέρης Χουτεσιώτης: Επιστροφή στο βασικό σχήμα μετά από σχεδόν 3 μήνες και είναι αξιοσημείωτο ότι στο διάστημα που έπαιζε ο Λοντίγκιν δεν έχανε τον καιρό του, αλλά δούλευε, οπότε έδειξε έτοιμος όταν μπήκε. Τον γρήγορο γκολ δεν τον πτόησε και όταν χρειάστηκε 2-3 φορές έδειξε τα καλά αντανακλαστικά του. Είχε 2 αποκρούσεις και 2 επεμβάσεις.

Σταύρος Πήλιος: Ο νεαρός μπακ-χαφ δείχνει ότι μπορεί να γίνει μια πολύ αξιόπιστη δεύτερη λύση. Στις συμμετοχές που είχε φέτος άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις, κάθε φορά θα βελτιώνεται και περισσότερο τακτικά, αλλά το πάθος του και η συγκέντρωσή του θα τον βοηθήσουν να έχει πολύ γρήγορη εξέλιξη. Είχε 1/2 γεμίσματα, 7 λάθη και 3 κερδισμένα φάουλ.

Νώντας Παντελάκης: Είναι ο πιο σταθερός αμυντικός και με τα λιγότερα λάθη. Το απέδειξε σ’ ένα ακόμα ματς. Η βελτίωσή του είναι θεαματική φέτος και συν τοις άλλοις είναι ένα παιδί πολύ χαμηλών τόνων.  Είχε 2 κερδισμένα φάουλ.

Ροντρίγκο Εραμούσπε: Κεντρικός στόπερ της τριάδας στο α’ ημίχρονο και αριστερός στην επανάληψη, σε γενικές γραμμές τα πήγε κι αυτός καλά, ειδικά μετά τον αιφνιδιασμό του πρώτου 20λεπτου που ο Βόλος ήταν καταιγιστικός. Έδωσε 4 πάσες, έκανε 3 επεμβάσεις και κέρδισε 2 φάουλ.

Αντώνης Οικονομόπουλος: Στα πρώτα 20 λεπτά μάλλον «ψαχνόταν» για τον ρόλο του και από την πλευρά του βγήκαν οι δύο σέντρες που έφεραν τα δύο δοκάρια. Στη συνέχεια, όμως, κινήθηκε καλύτερα τακτικά και στο β’ ημίχρονο τον είδαμε και σε ρόλο δεξιού στόπερ στην τριάδα, όπου είχε καλή συνεργασία με τον Σάλιακα. Είχε 1/2 γεμίσματα,2 επεμβάσεις και 3 κερδισμένα φάουλ.

Παντελής Πανουργιάς: Ένας παίκτης με λίγες και αποσπασματικές συμμετοχές σίγουρα δεν μπορεί να κριθεί αυστηρά, αλλά τουλάχιστον αυτά που μπόρεσε να δώσει τα έδωσε, είχε τη μερίδα του λέοντος στις επεμβάσεις στο α’ μέρος και πάλεψε τις φάσεις που έγιναν στην πλευρά του. Έδωσε 2 πάσες και έκανε 6 επεμβάσεις.

Φάμπρι Κάστρο: Θα του αποδίδαμε τον τίτλο του MVP του ΠΑΣ Γιάννινα στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Έτρεξε πολύ, έδινε βοήθειες, μιλούσε αρκετά στους συμπαίκτες του, δοκίμασε και δύο πολύ καλά σουτ, εκ των οποίων το δεύτερο από τα 30 μέτρα δεν επέτρεψε στον Κλέιμαν να αποκρούσει καλά, με τον Λιάσο να σκοράρει. Βοήθησε σε άμυνα και επίθεση πολύ ενεργά. Είχε 2 τελικές, 3 πάσες, 3 κλεψίματα, 2 επεμβάσεις και κέρδισε 5 φάουλ.

Άγγελος Λιάσος: Το παρθενικό του γκολ τον «απογείωσε» ψυχολογικά, γιατί κι αυτός μέχρι να βρει τα πατήματά του και τον ρόλο του στην αρχή, χρειάστηκε λίγο χρόνο. Μετά το γκολ «όργωσε» το γήπεδο και έκανε πολύ καλό παιχνίδι. Έδωσε 3 πάσες, έκανε 5 λάθη και κέρδισε 2 φάουλ.

Αλέξανδρος Καρτάλης: Δεν είχε την παρουσία προηγούμενων παιχνιδιών. Ίσως δεν «κόλλησε» πολύ καλά στο 3-5-2, ίσως έβγαλε κούραση, ίσως βρέθηκε κλεισμένος και δεν μπόρεσε να κάνει το παιχνίδι του, πάντως κάτι δεν του επέτρεπε να «γκαζώσει». Είχε 2/3 γεμίσματα, 3 λάθη, 3 κλεψίματα και έκανε 2 φάουλ.

Φαμπρίτσιο Μπρένερ: Όπως πάντα μαχητικός και πεισματάρης. Πήρε νωρίς την κίτρινη κάρτα, αλλά κατάφερε να το διαχειριστεί μετά χωρίς να διαφοροποιήσει πολύ το μαχητικό του στυλ. Έπαιξε σε ρόλο δεύτερου επιθετικού, που δεν τον έχουμε συνηθίσει, αλλά ήταν μέσα στις φάσεις. Δυστυχώς δεν μπόρεσε να σκοράρει από πλεονεκτικές θέσεις, διαπιστώνουμε όμως ότι αν η ομάδα επεκτείνει και του χρόνου τον δανεισμό του από την Μπελγκράνο και δουλέψει το καλοκαίρι στην προετοιμασία, έχει προοπτικές να εξελιχθεί σε σκόρερ. Είχε 2 τελικές, 2 επιθετικές πάσες, 2 λάθη και έκανε 2 φάουλ.

Γιώργος Παμλίδης: Μπήκε την τελευταία στιγμή στην ενδεκάδα λόγω των ενοχλήσεων του Μιλιντσεάνου, σε γενικές γραμμές είχε μια θετική παρουσία στα περιφερειακά του καθήκοντα, χωρίς όμως να γίνει πολύ επικίνδυνος μέσα στην περιοχή, πέρα από ένα εντυπωσιακό ανάποδο ψαλίδι. Είχε 1 εύστοχο γέμισμα σε μία προσπάθεια, 3 κλεψίματα και κέρδισε 2 φάουλ.

 

Αλλαγές

Μανώλης Σάλιακας: Με την είσοδό του ο ΠΑΣ Γιάννινα έγινε πιο απειλητικός από τα άκρα. Πέτυχε μάλιστα κι ένα γκολ που ακυρώθηκε, αλλά το γεγονός ότι πάτησε την αντίπαλη περιοχή στο 88’ δείχνει και την ασφάλεια που ένιωθε από την παρουσία του Οικονομόπουλου πίσω του. Λειτούργησε καλά η συνεργασία τους. Είχε 2 τελικές, 3/6 γεμίσματα και 3 επιθετικές πάσες.

Χουάν Ντομίνγκεζ: Έδωσε μία ηρεμία στο παιχνίδι του ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά χωρίς να φορτσάρει ιδιαίτερα.

Παύλος Γροσδάνης: Έπαιξε με τρομερό πάθος, κυνήγησε όλες τις φάσεις, έτρεχε ασταμάτητα και είχε και μια μεγάλη ευκαιρία να πετύχει γκολ. Το σίγουρο είναι ότι δεν τράβηξε τα βλέμματα μόνο για το ιδιαίτερο κούρεμά του, αλλά και για την προσπάθειά του.

Αλέξανδρος Λώλης: Ποιοτικός παίκτης, κάτι που φάνηκε σε 1-2 ενέργειές του στο παιχνίδι. Να συνεχίσει να δουλεύει όπως πρέπει και όπως του υποδεικνύουν οι προπονητές του γιατί πρόκειται για ένα ιδιαίτερο ταλέντο από άποψη τεχνικής κατάρτισης, απαιτείται όμως όλο το πακέτο για να αρχίσει να γίνεται πιο ενεργός.

Γιώργος Δούμτσης: Δεν μπορεί να κριθεί.

 

Προπονητής

Αργύρης Γιαννίκης: Απρόβλεπτος και πάλι, ήθελε να δει το 3-5-2, το δοκίμασε σ’ ένα αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι και ενδεχομένως κάτι να έχει στην άκρη του μυαλού του αν χρειαστεί να το εφαρμόσει με τον Ολυμπιακό, αναλόγως και των συνθηκών του παιχνιδιού της άλλης εβδομάδας. Πάντως κρατάμε ότι δεν άλλαξε τα πλάνα του όταν είδε ότι δεν του βγαίνει στην αρχή και ότι ο Βόλος απειλεί με καθαρές ευκαιρίες. Επέμεινε και στο τέλος παραλίγο να γυρίσει κιόλας το ματς.